Nieuw hightech busstation in Amstelveen

maandag 19 oktober 2009
timer 3 min
Gemeente Amstelveen en Stadsregio Amsterdam opende 8 oktober in het stadshart een vernieuwd busstation. Een Dynamisch Reizigers Informatie Systeem (DRIS) van Vialis, extra (overdekte) fietsenstallingen...
Nieuw hightech busstation in Amstelveen

\"\"

Nieuw hightech busstation in Amstelveen

Gemeente Amstelveen en Stadsregio Amsterdam opende 8 oktober in het stadshart een vernieuwd busstation. Een Dynamisch Reizigers Informatie Systeem (DRIS) van Vialis, extra (overdekte) fietsenstallingen, verhoogde perrons en nieuw meubilair moeten kwaliteit van vervoer en dienstverlening verbeteren .

Informatiesysteem


De belangrijkste verbetering werd behaald op de informatievoorziening op het station. Er werd gekozen voor een Dynamische Reis Informatie Systeem van Vialis dat werd geplaatst door aannemer Van Doorn BV en gefinancierd door de Stadsregio. Via zes nieuwe digitale perrondisplays en een groot overzichtsdisplay in het midden van het busstation worden reizigers snel geïnformeerd over de meest actuele vertrek- en aankomsttijden van de bussen. Naast de displays zijn stalen palen met ingebouwde luidsprekers geplaatst. Slechtzienden kunnen met een druk op het knopje de gegevens horen die op het display te zien zijn.

Optimale serviceverlening


Het DRIS systeem is aangesloten op de Transmodel-servers van de Provincie Noord-Holland.  De bussen zijn voorzien van een GPRS volgsysteem en staan zo constant in verbinding met het bedrijfsnetwerk dat de actuele locatie van de bus doorgeeft aan de centrale. De centrale rekent de aankomsttijd uit en stuurt de gegevens via een ADSL lijn naar de displays. Het nieuwe systeem voldoet aan de landelijke eisen en is toekomstbestendig. Maar het grootste voordeel is dat het systeem de informatiestromen van twee busmaatschappijen integreert en de serviceverlening optimaliseert.


Veiliger en vriendelijker


Naast de informatievoorziening werd ook de rest van het station onder handen genomen. De fietsenstalling werd overdekt en uitgebreid van 120 naar 270 fietsen. Net als in de rest van Amstelveen werden alle perrons verhoogd. Rondom het station zijn extra zebrapaden aangelegd. De wachtruimte, voorheen in het midden van het station, is nu in de nabijheid geplaatst van de haltes die allen zijn voorzien van nieuw meubilair. De verlichting is aangepast, wat het station sociaal veiliger en milieuvriendelijker heeft gemaakt. In het station is tevens het enige openbare, betaalde toilet van Amstelveen gerealiseerd.

OV van de toekomst


Tijdens de opening sprak wethouder van de gemeente Zaanstad en portefeuillehouder OV Stadsregio Amsterdam Hans Luiten de aanwezigen toe. Luiten: “De Stadsregio heeft hier 1,7 miljoen euro ingestopt omdat het ontzettend belangrijk is. Als je de Metropoolregio handen en voeten wilt geven, zijn maatregelen in het OV onvermijdelijk. De gedane veranderingen zijn van groot belang voor de kwaliteit van het station, de dienstverlening en de verkeersverbindingen. In de komende jaren gaan we dit steeds meer zien. Zo zal dit systeem ook worden ingebouwd bij het nieuwe busstation in Zaandam. Bovendien denken Amstelveen, Amsterdam en de Stadsregio momenteel samen na over de problemen met metrolijn 51. Het OV moet gewoon verbeteren. Dit nieuwe station is een glanzen voorbeeld van de mogelijkheden.”

Terug naar overzicht >>>