Nieuwe criteriadocumenten Duurzaam Inkopen

zondag 7 maart 2010
timer 2 min
Openbare Verlichting en Straatmeubilair Het ministerie van VROM heeft nieuwe versies van de criteriadocumenten voor de productgroepen Openbare Verlichting en Straatmeubilair gepubliceerd.
Nieuwe criteriadocumenten Duurzaam Inkopen

 

Verduurzaamd hout


Naar aanleiding van de bespreking van Duurzaam Inkopen in de Tweede Kamer op 11 februari jl. zijn er wijzigingen in hoofdstuk 2 van de criteriadocumenten voor de productgroepen Openbare Verlichting en Straatmeubilair doorgevoerd. Voor beide productgroepen is een nieuwe versie van het criteriadocument gepubliceerd, meldt SenterNovem. In beide criteriadocumenten is de tekst over bouwmetalen aangepast en in het criteriadocument Straatmeubilair is de tekst over verduurzaming van hout aangepast.

Doelstelling Rijksoverheid


De Rijksoverheid wil samen met de decentrale overheden de markt voor duurzame producten stimuleren. Door zelf het goede voorbeeld te geven en duurzaam in te kopen, krijgt de markt voor duurzame producten een stevige impuls. De Rijksoverheid wil in 2010 voor 100 procent duurzaam inkopen. Ook andere overheden, hoger en middelbaar beroepsonderwijs en universiteiten hebben doelstellingen afgesproken. De doelstelling van 100% duurzaam inkopen in 2010 betekent dat een organisatie vanaf 1 januari 2010 in alle publicaties van aanbestedingen en offerteaanvragen alle duurzaamheideisen opneemt.

Duurzaamheidscriteria


Organisaties kunnen duurzaam inkopen door bij elke aanbesteding en inkoop duurzaamheidcriteria op te nemen. Het ministerie van VROM heeft met de gezamenlijke overheden duurzaamheidcriteria opgesteld voor verschillende productgroepen die de overheid inkoopt. De criteria voor duurzaam inkopen zijn ontwikkeld door Agentschap NL in opdracht van het Ministerie van VROM. Om organisaties verder te helpen heeft het VROM het Inkopersmagazine gepubliceerd, met daarin praktijkvoorbeelden en artikelen van experts, inkopers en ondernemers zelf. Het programma DBO is een gezamenlijk initiatief van de Rijksoverheid, VNG, IPO en de UvW.

Download met de volgende links de nieuwe criteriadocumenten voor Straatmeubilair en Openbare Verlichting of download het Inkopersmagazine.