Nieuwe wegwijzers voor Utrecht Centrum

woensdag 22 december 2021
timer 3 min
Na een ingrijpende verbouwing die ruim 20 jaar heeft geduurd is het gebied rond station Utrecht Centraal inmiddels nagenoeg klaar. De meeste winkel- en kantoorpanden zijn in gebruik genomen en de tijd van tijdelijke looproutes langs de verschillende bouwfasen is voorbij. De niet direct in het zicht liggende stationshal is door de ontwikkeling van twee pleinen op niveau +1: het Stationsplein aan de Hoog Catherijne kant en het Stadsplateau aan de kant van het Stadskantoor beter zichtbaar geworden.

Deze druk bezochte openbare ruimte wordt beheerd door de gemeente Utrecht. De ov-terminal Utrecht Centraal is het grootste ov-knooppunt van Nederland. Dagelijks stappen er duizenden reizigers in de trein, bus of tram. Voor voetgangers zijn wel zeven verschillende looproutes van en naar de stationshal mogelijk, gericht op bestemmingen aan Jaarbeurszijde of de historische binnenstadszijde.

Vanwege winkelcentrum Hoog Catherijne dat als een buffer tussen de binnenstad en het station in ligt zijn deze looproutes niet heel vanzelfsprekend of zichtbaar. Bovendien moeten reizigers voor bus en tram altijd eerst naar de stationshal, om vandaar naar het juiste bus- of tramperron af te dalen. Om het gebied beter te ontsluiten heeft FromAtoB Public Design, in aansluiting op vooronderzoek door flowresulting en Janssen Imagineering, in opdracht van gemeente Utrecht bewegwijzering ontworpen.

Stationswijzer

Voor het gebied direct rondom Utrecht Centraal zijn stationswijzers ontworpen, grote borden waarop alle bekende bestemmingen zijn vermeld, inclusief de opstapplaatsen voor tram, bus en taxi. De in totaal 32 stationswijzers worden geplaatst op alle beslispunten op de looproutes van en naar de stationshal en vormen zo ‘stepping stones’ voor de gebruiker. Bij ongeveer de helft van de objecten wordt een stationsplattegrond of omgevingskaart toegevoegd. De wayfinding-borden en plattegronden worden doorgelicht zodat ze ook ’s avonds goed zichtbaar en leesbaar zijn.

bewegwijzering
De stationswijzers hebben een neutrale en tijdloze vormgeving. Voor de onbekende reiziger zullen ze faciliteren in oriëntatie en looproute, maar voor de bekende reiziger zullen ze mooi aansluiten bij de bestaande objecten in het stationsgebied. Inmiddels zijn de stationswijzers op maaiveld-niveau geplaatst, die op niveau +1 volgen begin 2022.

Handwijzer

In de binnenstad van Utrecht staan nu ongeveer 60 handwijzers die verwijzen naar bestemmingen in het centrum. De huidige handwijzers zijn toe aan vervanging, o.a. omdat er al jaren lang nauwelijks beheer op is uitgevoerd. Aansluitend op de stationswijzers is door FromAtoB een nieuwe handwijzer ontworpen. Deze nieuwe handwijzers passen door hun ingetogen karakter goed bij het historische karakter van de binnenstad, maar zijn beter leesbaar dan de huidige. Per bestemming wordt een apart bordje met één tekstregel gebruikt. De bordjes zijn t.b.v. het beheer individueel te vervangen. Bij alle bestemmingen wordt de looptijd in minuten vermeld. Dat helpt bezoekers om te kiezen voor het wandelen naar hun bestemming. Op de handwijzers worden hetzelfde lettertype en dezelfde pictogrammen gebruikt als op de stationswijzer.

De nieuwe handwijzers zullen medio 2022 worden geplaatst.

Meer artikelen met dit thema

Greenline, de nieuwe generatie grasvoegensteen

23 okt om 16:01 uur

De Greenline- Grasvoegensteen is ontwikkeld met het oog op een stedelijke omgeving waarin architecten en…

Lees verder »
fff
descriptionArtikel

Circulaire waterbergende wegfundering in Culemborg

20 okt om 13:50 uur
In Culemborg ontvouwt zich een vooruitstrevend project dat de standaard van waterbeheer en duurzaamheid verlegt.…
Lees verder »

Duurzame bestrating: de inzet van Excluton voor kwaliteit en milieu

25 sep om 17:53 uur

Bestrating gaat niet alleen over het creëren van solide verhardingen; het gaat over het samenvoegen van…

Lees verder »

Vakbeurs Openbare Ruimte, Focus Op: Seijsener

22 sep om 10:04 uur
Ontdek het ultieme gemak en de functies die de slimme systemen van Seijsener bieden. Als beheerder van…
Lees verder »

Vakbeurs Openbare Ruimte, Focus Op: Pol Heteren

22 sep om 09:54 uur
Drukke wegen en oversteekplaatsen. Een combinatie die helaas regelmatig voor groot en klein leed zorgt. Gelukkig…
Lees verder »

Vakbeurs Openbare Ruimte, Focus Op: MBI

22 sep om 09:40 uur
Op woensdag 27 september 2023 tijdens Vakbeurs Openbare Ruimte in Jaarbeurs Utrecht gaat MBI De Steenmeesters het…
Lees verder »

Vakbeurs Openbare Ruimte, Focus Op: Hauraton

22 sep om 09:26 uur
In onze stand vindt u deze foto op de achterwand. Een FASERFIX SUPER goot met GUGI gietijzeren mazenrooster die in…
Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

Van rioleringsplan naar programma voor klimaat, water en biodiversiteit

31 jul om 09:05 uur
De gemeenten Hardenberg en Ommen stelden nieuw beleid vast voor water en riolering. Een klimaatrobuuste inrichting…
Lees verder »