NOS: bezuinigen openbare ruimte

dinsdag 16 november 2010
timer 1 min
Onderzoek NOS: gemeenten bezuinigen op openbare ruimte Het beheer van openbare ruimte, groen en wegen is voor veel gemeenten een bezuinigingspost de aankomende jaren. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS onder ruim de helft van de 430 gemeenten. Alleen al bij deze gemeenten gaat het om €600 miljoen aan bezuinigingen in 2011.
NOS: bezuinigen openbare ruimte


Voorbode


Het is slechts de voorbode van forsere kortingen in de jaren daarna. Nog lang niet alle colleges van burgemeester en wethouders hebben besloten waarop er precies bezuinigd gaat worden. Voor 2012 zijn in veel gemeenten de bezuinigingen nog niet ingevuld. Maar tot zover dat wel is gebeurd, gaat het om tenminste 815 miljoen euro.


Grootste bezuinigingsposten


De grootste bezuinigingspost de komende twee jaar is de gemeentelijke organisatie, die door 148 gemeenten wordt genoemd. Daarna komen subsidies (60 keer), bezuinigingen op de Wet maatschappelijke ondersteuning (40 keer); onderhoud van wegen (34 keer), openbaar groen (30 keer) en de openbare ruimte (32 keer); cultuur (27 keer); sport (16 keer) en ozb-verhoging (16 keer).

Lees hier het resultaat van het NOS onderzoek

Bekijk hier de bezuinigingen per deelnemende gemeente