Omvorming openbaar groen Berkelland

donderdag 21 april 2011
timer 2 min
Berkelland blij met omvorming openbaar groen De plannen van de gemeente Berkelland betreffende ‘de omvorming van openbaar groen’ vallen in goede aarde bij de dorpsbewoners.
Omvorming openbaar groen Berkelland

 


Verantwoordelijkheid


Omvorming houdt in dat de verantwoordelijkheid voor het onderhoud van een deel van het groen in de wijken wordt overgedragen aan de omwonenden. De buurt heeft inspraak in de manier waarop het openbaar groen wordt ingericht. Dat kan gras zijn, maar ook struiken, bomen of bestrating. Wat men maar wil en mits het maar binnen het budget blijft.

Eibergen


De gemeente maakt met de buurt afspraken over het onderhoud van het perceel door de buurt. In de Eibergse wijk het Simmelink doet de gemeente ervaring op met deze nieuwe aanpak. Al snel bleek dat buurtbewoners vaak niet blij zijn met de gemeentelijke inrichting van groenvakken. En dat de buurt best bereid blijkt het onderhoud zelf ter hand te nemen als de inrichting naar hun wensen wordt aangepast.

Groot succes


Het groen dat bepalend is voor het aanzien en leefmilieu van de wijk of het belang van de wijk overstijgt, behoort niet tot dit project. Het project is zo succesvol dat halverwege het jaar de besparing van 40.000 euro al is gehaald. En het budget van 100.000 euro dat ervoor beschikbaar was, is op. Vanwege het succes wordt nu opnieuw een zelfde bedrag beschikbaar gesteld. De verwachting is dat door de besparing op het gemeentelijk groenonderhoud dit bedrag in zeven jaar wordt terugverdiend.

Bron: Achterhoek Nieuws