Oprichtersbank Vondelpark

vrijdag 16 april 2010
timer 2 min
gerestaureerd Precies 71 jaar na de originele onthulling in 1939 werd 14 april de gerestaureerde Oprichtersbank onthuld in het Vondelpark te Amsterdam. Vormgever Geert Lebbing ontwierp een cortenstalen bank en hergebruikte in zijn ontwerp de oorspronkelijke stenen bankzittingen.
Oprichtersbank Vondelpark


Oprichters in steen vereeuwigd


Op 14 april 1939 werd het 75-jarige bestaan van het Vondelpark gevierd met de onthulling van een monumentale, halfronde stenen bank. Het was een geschenk van het parkpersoneel aan hun werkgever, het toenmalig bestuur van de ‘Vereeniging tot Aanleg van een Rij- en Wandelpark te Amsterdam’. De namen van de 32 notabelen die deze vereniging, en het Vondelpark, hadden opgericht werden in het steen gebeiteld.

Replica


Deze originele bank heeft niet lang bestaan; in 1960 was de bank zo vervallen dat het geheel afgebroken moet worden. Sindsdien heeft er een replica van de Oprichtersbank gestaan, die in de loop van de jaren zwaar in verval raakte. De replica stond in een donkere hoek van het park en de gebeitelde namen waren grotendeels vervaagd. Veel parkbezoekers waren niet eens op de hoogte van het bestaan van de bank. Daarentegen was de Oprichtersbank een trekpleister voor dronkelappen en hangjongeren.


Renovatie Vondelpark


Tijdens de grootscheepse renovatie van het Vondelpark stond Stadsdeel Oud-Zuid voor de
keuze om de bank te verwijderen en te vervangen voor nieuw meubilair, of een kopie te maken of te restaureren. Omdat de Oprichtersbank de enige bestaande herinnering is aan de oprichting van het Vondelpark, werd gekozen voor een bijzondere restauratie.

Gefreesd in cortenstaal


Vormgever Geert Lebbing ontwierp een cortenstalen bank waarbij de oorspronkelijke stenen bankzittingen zijn hergebruikt. De stenen van de bank zijn gevat in een frame van roestkleurig cortenstaal waarvan de platen boven en onder de zittingen uitsteken. De bijna vervaagde, gebeitelde verklaring en namen van de oprichters werden geanalyseerd en om vervolgens op een veel duurzamere manier in de stalen platen te worden gefreesd.  

Onthulling


Precies 71 jaar na de onthulling van de originele bank, op woensdag 14 april, onthulde wethouder Paul van Grieken de vernieuwde Oprichtersbank. De bank is enige meters verplaatst, en staat nu op een opvallende plaats in de zon. Na de onthulling sprak de heer Reinders Folmer, voorzitter van Stichting Reconstructie en Renovatie van Monumenten in en rond het Vondelpark, de aanwezigen toe over de geschiedenis van de bank en de oprichting van het Vondelpark, 146 jaar geleden.

Bekijk hier de beelden die RTV Noord-Holland maakte tijdens de onthulling. 

Terug naar overzicht nieuws >>>