OR Leiden langzaam achteruit

dinsdag 30 maart 2010
timer 2 min
De stad Leiden gaat er de laatste jaren stukje bij beetje op achteruit. Dat blijkt uit de resultaten van de jaarlijkse schouw van de buitenruimte door de gemeente. Uit een jaarlijkse enquête blijkt overigens dat de Leidenaars juist vinden dat de stad er steeds beter uitziet.
OR Leiden langzaam achteruit

OR Leiden langzaam achteruit

Leiden gaat er de laatste jaren stukje bij beetje op achteruit. Dat blijkt uit de resultaten van de jaarlijkse schouw van de buitenruimte door de gemeente. Uit een jaarlijkse enquête blijkt overigens dat de Leidenaars juist vinden dat de stad er steeds beter uitziet.

Toestand openbare ruimte


De gemeente beoordeelt allerlei aspecten in de buitenruimte waaronder het straatmeubilair, de hoeveelheid graffiti en de staat van het groen. De beoordelingen worden gedaan door de uitvoerende beheerders ter plaatse. Zij geven de verschillende elementen een cijfer tussen 0 en 5 waarbij een 5 een totaal verloederde buurt zou zijn. Het Leidsche gemiddelde was vorig jaar 1,89. Dat is ruimschoots binnen de gemeentelijk doelstelling van een gemiddelde score tussen 1,66 en 2,5. Wel vertoont het cijfer een licht stijgende lijn. In 2008 was het 1,86 en in 2007 noteerde de gemeente 1,84.

Verzelfstandiging Stedelijk Beheer


De resultaten van de schouw leiden niet op korte termijn tot maatregelen van het Stedelijk Beheer dat veranwoordelijk is voor het beheer van de openbare ruimte in Leiden. Woordvoerder van de gemeente dhr. F. Delemarre: \"Het is nog niet zover dat de schouw fungeert als sturingsinstrument, het is voorlopig nog een meetinstrument. Op dit moment wordt het Stedelijk Beheer verzelfstandigd tot de overheids n.v. Beheer Openbare Ruimte. Wanneer dit proces is afgerond kan de meeting veel frequenter worden uitgevoerd en slagvaardig worden gehandeld naar aanleiding van de resultaten.\"  

Bewoners positief


In het rapport over het schouwresultaat zijn ook de rapportcijfers opgenomen die Leidenaars voor de jaarlijkse stadsenquête gaven over de openbare ruimte. Het gemiddelde van die enquête wordt juist steeds beter. Op een schaal van 1 tot 10 gaven de Leidenaars een 6,61 in 2007, een 6,64 in 2008 en een 6,7 in 2009.