Proef Integraal Beheer OR Utrecht

dinsdag 26 juli 2011
timer 2 min
Het bedrijf Logica heeft de afgelopen jaren gewerkt aan de ontwikkeling van het concept Integraal Beheer Openbare Ruimte (IBOR), het dynamisch beheer van objecten in de openbare ruimte. Logica voert tot eind dit jaar een ‘proof of concept’ uit met IBOR in de gemeente Utrecht.
Proef Integraal Beheer OR Utrecht


IBOR


IBOR voorziet in het dynamisch management van bijvoorbeeld verlichting, pollers, verkeerslichten, pompen, gemalen, bruggen en spoorbomen. Het op afstand uitlezen en aansturen van deze objecten vereist technologie, die bestaat uit een systeem van sensoren, objectcontrollers, datacom, opslag- en verwerkingssoftware en grafische presentatietechnieken.

IBOR-proef bij de gemeente Utrecht


In de gemeente Utrecht wordt IBOR ingezet bij de aansturing van dertig lichtmasten, een watermanagementsysteem en een verkeersregelinstallatie. Concreet betekent dit het op afstand aan- en uitzetten van de verlichting, op tijd aan- en uitzetten van het pompgemaal en regelen van verkeerslichten op kruispunten. Verder regelt IBOR dat de status van de verkeersregelinstallatie op de Microsoft Surface-tafel kan worden getoond. IBOR maakt ook gebruik van andere kanalen zoals internet, een Microsoft tablet, een Microsoft Phone 7 en e-mail om berichten van en naar de installaties te kunnen versturen. Na afloop van de proef wordt bekeken of de vooraf opgegeven doelstellingen - zoals het aantal branduren en de voorgenomen besparingen – in de praktijk haalbaar zijn.

Bekijk hier een filmpresentatie van IBOR


Innovatief en duurzaam beleidsinstrument


De drijfveer achter dit concept is de gedachte dat de openbare ruimte voor de overheid zowel beleidsonderwerp als beleidsinstrument is waar het gaat om kostenbesparingen, duurzaamheiddoelstellingen, veiligheid en bereikbaarheid. De objecten in de openbare ruimte spelen daarin een belangrijke - misschien wel de belangrijkste - rol. In de visie van Logica biedt het op afstand uitlezen en aansturen van objecten in de openbare ruimte de overheid innovatieve handvatten en oplossingen voor behoeften en problemen op bovengenoemde beleidsterreinen.