Rainapp voor waterbeheer

woensdag 23 november 2011
timer 3 min
Rainapp: voor de professionele waterbeheerder Uitgebreide informatie op maat over lokale regenval in steden wordt met de klimaatsveranderingen steeds belangrijker. Voor de professionele waterbeheerder is er nu de nieuwe webapplicatie Rainapp, ontwikkeld door DHV en Nelen & Schuurmans, die essentiële gegevens levert.
Rainapp voor waterbeheer


Zeer gedetailleerd neerslagbeeld


Inzicht in het gedrag van de buien en de impact op de ruimte is van groot belang voor zowel het operationele als strategische waterbeheer. De informatie moet daarnaast snel beschikbaar en betrouwbaar zijn. Rainapp levert voor elk moment de meest betrouwbare neerslagmetingen en neerslagvoorspellingen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van onder andere de neerslagradar van het KNMI. Die levert beelden van 1 bij 1 km, dat zijn 40.000 locaties in Nederland. Het resultaat is een zeer gedetailleerd neerslagbeeld voor elk gewenst peilvak, deelstroomgebied, rioolgebied en elke polder. De Rainapp bepaalt bovendien automatisch de herhalingstijd van een (extreme) bui die het gebied heeft getroffen.

Informatie op maat


Standaard toont de Rainapp bewerkte radarbeelden van vijf minuten, één uur, drie uur en 24 uur, geaggregeerd naar gemeenteniveau. Deze informatie is voor iedereen benaderbaar via de demosite. Daarnaast is het mogelijk om (eigen of KNMI-) metingen van regenmeters te tonen. Deze kunnen gebruikers binnen dezelfde kaart opvragen. Data van eigen regenmeters kunnen bovendien worden gebruikt om de informatie nog betrouwbaarder te maken. Ook kan per gebruiker aangegeven worden voor welke deelgebieden de data geaggregeerd moeten worden. Zo kan elke gebruiker Rainapp aanpassen aan zijn eigen wensen voor wat betreft kwaliteit, de hoeveelheid en de levering van neerslaginformatie.


Herhalingstijd


Een van de voorbeelden van integratie van de nieuwste wetenschappelijke inzichten in de Rainapp is het bepalen van de herhalingstijd. Voor veel gemeenten en waterschappen is het erg handig om direct na een bui te weten hoeveel millimeter er is gevallen en hoe extreem de bui was. Zo kunnen ze bij wateroverlast direct vaststellen of sprake was van overmacht.


Koppeling aan riool- en afvoermodellen


Of er daadwerkelijk wateroverlast optreedt, hangt af van lokale factoren en de zogenoemde hydrologische voorgeschiedenis. Is het lang droog geweest dan is er een grotere buffer, hebben afwateringssystemen nog bergingsmogelijkheden en kan ook de bodem meer water opnemen. Om de hydrologische effecten te bepalen is het mogelijk de Rainapp direct te koppelen aan riool- en neerslagafvoermodellen. De data van Rainapp worden dan gebruikt als invoer. Modelresultaten kunnen vervolgens weer online via hetzelfde platform worden getoond. Hiermee kunnen gebruikers snel diagnoses in het watersysteem stellen, voor het stedelijk en het landelijk gebied.


Real time beheer


Naast neerslaggegevens uit het (recente) verleden, is het ook mogelijk om neerslagvoorspellingen voor de komende dagen te tonen. Een aantal gemeenten gebruikt het al voor 'real time' beheer van hun kunstwerken.

Terug naar het overzicht >>>