Realisatie lichtvisie Culemborg

donderdag 18 maart 2010
timer 2 min
Realisatie lichtvisie Culemborg De gemeente Culemborg is begonnen met de realisatie van de Lichtvisie. Het gaat daarbij om het aanlichten van monumenten en/of het versterken van de sociale veiligheid met behulp van verlichting. 
Realisatie lichtvisie Culemborg

Realisatie lichtvisie Culemborg

De gemeente Culemborg is na een lange voorbereidingstijd begonnen met de realisatie van de Lichtvisie. Het gaat daarbij om het aanlichten van monumenten en/of het versterken van de sociale veiligheid met behulp van verlichting.

Vernieuwde, dimbare verlichting


Als eerste zijn de armaturen van de openbare verlichting op de Markt, Binnenpoort en Varkensmarkt vervangen door nieuwe en krachtiger lichtbronnen. Deze verlichting is voorzien van een dimmer waarmee de lichtsterkte kan worden aangepast in geval van bijvoorbeeld festiviteiten of calamiteiten.


Lichtspiegelingen


Deze maand is op de Varkensmarkt en bij de toegang naar de Binnenpoort begonnen met het aanbrengen van de zogenaamde lichtspiegelingen in het straatwerk. Concreet gaat het om een aantal grondspots waardoor de contouren van de Binnenpoort weerspiegeld worden in de bestrating. De grondspotjes zijn overrijdbare LED-lampjes die blauw licht geven. Deze blauwe kleur van de grondspotjes vormt een goed contrast met de lichtoranje kleur van de straatverlichting.


Uniek in Nederland


De lichtspiegelingen zijn uniek voor Nederland en leveren een belangrijke bijdrage aan het verlevendigen van beide pleinen. Om de lichtspiegelingen te realiseren moest de bestaande bestrating gedeeltelijk worden uitgebroken zodat de verschillende voedingskabels en spots aangebracht kunnen worden. De werkzaamheden op de Varkensmarkt worden aangegrepen om ook de jeu-de-boulesbaan, die al lang niet meer wordt gebruikt, te verwijderen.

Status


De voedingskabels voor de spiegelingen zijn reeds aangebracht. Als alles volgens planning verloopt, wordt tot slot op woensdag 24 maart een begin gemaakt met de lichtspiegeling van het stadhuis. Op niet te lange termijn zal ook het aanlichten van de Binnenpoort worden gerealiseerd, in de loop van 2011 gevolgd door het aanlichten van het stadhuis.

Lichtvisie


De Lichtvisie is een visiedocument op de verlichting in de historische binnenstad dat de gemeente samen met het externe adviesbureau Berlux lichtarchitectuur heeft opgesteld. Doel van de Lichtvisie is om door middel van een integraal verlichtingsplan te komen tot een veiliger en aantrekkelijker binnenstad. De Lichtvisie is op 2 april 2009 door de gemeenteraad vastgesteld, waarbij de raad de uitvoering heeft beperkt tot het zogeheten kerngebied; de Markt, de Varkensmarkt, het stadhuis en de Binnenpoort.