‘Regelgeving nekt ideale speelplek’

dinsdag 27 april 2010
timer 2 min
Door te strikte regelgeving en te strenge eisen wordt de ideale, door kinderen gewenste speelplek niet gerealiseerd. Dit zegt directeur Van Gaal van Jantje Beton. Zonder risico geen spel, aldus Van Gaal. 
‘Regelgeving nekt ideale speelplek’

 

Kind heeft recht op bult


De speelplaats wordt nu te vaak aangelegd op een manier die alle risico's voor het kind moet vermijden. “Afgelopen winter veranderde de buitenruimte voor kinderen eigenlijk in één grote speelplaats. Overal werd geschaatst, met sneeuwballen gegooid, gegleden en gespeeld. En ook al zijn vast heel wat armen en benen gebroken bij het spelen, niemand die het dan heeft over normen of veiligheidsmaatregelen. Een kind heeft recht op een bult. Zonder enig risico worden speelplaatsen onvriendelijke, geïsoleerde plekken. Plekken die niemand echt wil. Kinderen zeker niet”, stelt Van Gaal.

Spelen op een postzegel


De speelplaats ligt te vaak in een vrijliggend hoekje in een nieuwe wijk en in bestaande stadswijken is vaak te weinig ruimte. Daarbij komt dat speelplaatsen niet met elkaar verbonden zijn. \"Het gevolg is dat we nu in heel Nederland 60.000 postzegeltjes hebben\", aldus Van Gaal. Van Gaal zou graag zien dat speelplekken onderdeel zijn van een netwerk waartussen kinderen zich vrij kunnen bewegen. “Een voorbeeld is een verbinding tussen een schoolplein en een kinderboerderij.”

Proefprojecten 'speelplaatsnetwerken'


Samen met zes gemeenten werkt Jantje Beton nu aan proefprojecten voor het realiseren van 'speelplaatsnetwerken' in bestaande, oudere wijken. “Daar is het makkelijker iets goeds te realiseren, omdat de kinderen wiens mening je moet vragen, er al wonen. Als ontwikkelaars niet weten hoe ze dat moeten aanpakken, kunnen ze bij ons terecht om die dialoog op te starten”, aldus Van Gaal.

Bron: Cobouw