Richtlijnen thermisch pleinontwerp

vrijdag 18 juni 2010
timer 1 min
Richtlijnen thermisch comfortabele pleinen In de verblijfskwaliteit van stadspleinen spelen thermisch comfort en microklimaatbeleving een belangrijke rol. Daarom heeft Sandra Lenzhölzer in haar promotieonderzoek aan Wageningen UR toepasbare ontwerprichtlijnen ontworpen en getest, die stadspleinen comfortabeler maken.
Richtlijnen thermisch pleinontwerp


Thermiek belangrijk voor verblijfsfunctie


De verblijfskwaliteit van stadspleinen hangt van een aantal factoren af. Hierbij speelt ook het thermisch comfort en de microklimaatbeleving een belangrijke rol. Helaas werd dit aspect bij het ontwerp van Nederlandse pleinen vaak veronachtzaamd. Dit heeft vaak een sub-optimaal gebruik van de pleinen veroorzaakt. Maar, zo stelt Lenzhölzer, het is ook niet makkelijk voor ontwerpers om thermisch comfortabel te ontwerpen omdat er nauwelijks ontwerprichtlijnen voor dit aspect bestaan.

Praktische ontwerprichtlijnen


In haar promotieonderzoek heeft Lenzhölzer meer ontwerprichtlijnen voor thermisch comfort gegenereerd. Het onderzoek omvat een empirisch gedeelte waarin metingen en interviews op Nederlandse stadspleinen zijn gedaan. Ook is er ‘ontwerpend onderzoek’ gedaan, waarbij de onderzoekster verschillende alternatieven voor een optimaler microklimaat heeft ontworpen en deze met microklimaatsimulaties heeft getest. De resultaten van dit onderzoek vormen makkelijk toepasbare ontwerprichtlijnen die ook door de ontwerpers van Nederlandse stadspleinen gebruikt kunnen worden.