Rotterdam produceert eigen afvalbakken

zondag 24 januari 2010
timer 2 min
  De afvalbak die IPV Delft ontwierp voor het Rotterdamse Zuiderpark verovert in rap tempo de havenstad. De productie is in handen van Rotterdams werkbedrijf Roteb.    
Rotterdam produceert eigen afvalbakken

 

Werkgelegenheid

Inmiddels staan er al duizenden van de nieuwe afvalbakken in Rotterdam. De dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting van de gemeente Rotterdam gaf, samen met Roteb, ipv Delft de opdracht voor het ontwerp dat vervolgens door Roteb zelf in productie werd genomen. Deze aanpak past in het actieve beleid van Rotterdam om de werkgelegenheid in de stad te vergroten. Ipv Delft ontwierp de afvalbakken ook in samenwerking met Roteb, om zo de gebruiksvriendelijkheid voor de medewerkers van de reinigingsdienst te garanderen. Zo is de aluminiumkleurige afvalbak eenvoudig door de vuilophaler te openen, legen en schoon te houden.

Ontwerp


In het ontwerp van ipv Delft is veel rekening gehouden met gebruiksvriendelijkheid. Zo zit de opening bewust niet bovenop de bak, maar op een schuin gelegen vlak aan de bovenzijde. Dit beperkt regeninval. Tegelijkertijd kunnen gebruikers hun afval wel makkelijk in de bak laten vallen zonder met hun hand in de opening te komen. Bovendien is de inwerpopening zo van veraf herkenbaar. 


Ook voor derden verkrijgbaar


De ombouw van de bak is van staal en aluminium en is in diverse RAL kleuren verkrijgbaar. De vuilcontainer is leverbaar met een binnenbak of een zakhouder. Voor de montage van de 90 centimeter hoge bakken is een betonelement beschikbaar, waarmee de bak geplaatst kan worden op asfalt, bestrating of gras. Onder de naam Oscar is de Rotterdamse afvalbak bij VelopA ook verkrijgbaar voor derden. Download hier de brochure.