Rotterdam vervangt openbare verlichting

dinsdag 29 september 2009
timer 2 min
Gemeentewerken Rotterdam gaat tot eind 2010 alle oranje of gele openbare verlichting vervangen door duurzamer wit licht met dimmogelijkheid.
Rotterdam vervangt openbare verlichting

\"\"

Rotterdam vervangt openbare verlichting

Gemeentewerken Rotterdam gaat tot eind 2010 alle oranje of gele openbare verlichting vervangen door duurzamer wit licht met dimmogelijkheid.

In totaal zullen 8000 armaturen worden vervangen op hoofd- en toegangswegen zoals de Blaak, Kralingse Plaslaan en Zuiderparkweg. Ook de ANWB-bewegwijzering wordt voorzien van ledverlichting. Wethouder Lucas Bolsius (Haven, Financiën, Buitenruimte en Organisatie) draaide woensdag 23 september om 14.30 uur aan de Schiedamseweg de eerste energiezuinige lamp in.

Economische voordelen


De nieuwe lampen gaan langer mee, zijn zuiniger, zorgen voor beter zicht en kleurherkenning en besparen extra energie door ze 's nachts te dimmen tot circa 60% van het vermogen. De maatregel leidt tot een besparing die vergelijkbaar is met het jaarlijkse energieverbruik van 600 gemiddelde huishoudens. Tegelijkertijd geeft het werk een impuls aan de economie. De maatregel is één van maatregelen uit het Plan van Aanpak Economische Crisis dat het college in maart heeft gepresenteerd. Het college van B & W heeft voor de vervanging 5 miljoen euro uitgetrokken.

Projectinformatie


Gemeentewerken vervangt 6.500 lampen met oranje verlichting en 1.400 gele lichten. Voor de eerste helft van het werk worden Saffier armaturen van fabrikant Schréder gebruikt. Voor de tweede helft van de armaturen volgt nog een openbare aanbesteding. Alle lampen in het gehele project zijn CPO-lampen van 60 tot 140 Watt. Het tekenwerk en de lichtplannen worden gemaakt door Vormtech en Engineflex. Het eigen ingenieursbureau van Gemeentewerken Rotterdam heeft toetsing, directievoering, projectbegeleiding en communicatie op zich genomen. De drie partijen hebben de werkvoorbereiding onderling verdeeld. Het ingenieursbureau van Gemeentewerken voert tevens de directie over de uitvoering die door Citytec uit Ridderkerk wordt gedaan.

Gemeentewerken


In Rotterdam staan 83.500 lantaarnpalen met 91.409 lampen eraan. Dit jaar moet gemiddeld 97% van de lampen altijd branden en tot nu toe lukt dat goed. Gemeentewerken Rotterdam beheert en onderhoudt de openbare verlichting in opdracht van de deelgemeenten, het centraal bestuur, de Centrumraad, de Wijkraad Pernis en het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam. Daarnaast adviseert Gemeentewerken deze organisaties over het plaatsen van openbare verlichting.

Terug naar overzicht >>>