Samenwerking burgers en gemeente groenbeheer

woensdag 25 augustus 2010
timer 2 min
De gemeenteraad van Lochem stelt dat er stelselmatig te weinig geld beschikbaar wordt gesteld voor groenbeheer, wat levensgevaarlijke situaties veroorzaakt. Burgers nemen het heft in eigen handen en gaan zelf snoeien. Omdat dit niet altijd deskundig gebeurt, kan samenwerking uitkomst bieden. 
Samenwerking burgers en gemeente groenbeheer

 

Verantwoordelijk


In de evaluatie groenbeheer van de afgelopen vijf jaar stelt de gemeente vast dat het gebrek aan onderhoud dodelijke ongevallen kan veroorzaken. De gemeente is als wegbeheerder direct aansprakelijk. De gemeenteraad neemt die verantwoordelijkheid ieder jaar op zich bij het vaststellen van de begroting. Ambtenaren constateren dat renovatieplannen niet worden gehaald omdat er te weinig geld voor is. De bomen en het groen gaan er hard op achteruit, waardoor de kosten uiteindelijk alleen maar hoger uitvallen. Samenwerking tussen de gemeente en burgers kan een goede oplossing zijn.

Groenvisie


“De kern van onze groenvisie is dat de gemeente niet alléén verantwoordelijk is voor het beheer van het groen: het groen is van ons allemaal”, aldus Thijs de la Court, de ‘groenwethouder’. “We willen het samen met bewoners op peil houden, zodat zoveel mogelijk mensen er tevreden over kunnen zijn.” De la Court vervolgt: “Na de gemeentelijke fusie kwam er minder geld beschikbaar. Dat leidde ertoe dat we streefbeelden hebben voor het groen waarbij de gemiddelde kwaliteit niet altijd de hoogste is. De gemeenteraad heeft inmiddels extra geld vrijgemaakt om op de mooiste plekken de hoogste kwaliteit te krijgen. Maar elders zal dus altijd wat onkruid blijven staan.”

Gebruiksovereenkomst


Burgers die het onderhoud van de groenstroken zelf uitvoeren, sluiten met de gemeente een zogeheten gebruiksovereenkomst af. De gemeente stelt hier een vergoeding tegenover die gelijk staat aan het beschikbare budget voor groenonderhoud. De la Court: “Inmiddels hebben we met een aantal groepen zo’n overeenkomst afgesloten. Het loopt heel goed en waar nodig ondersteunen we deze groepen bij het onderhoud. Veelal doen de bewoners het zeker zo goed als onze eigen mensen, want zij stoppen er gezamenlijk veel tijd in.”

Bron: gemeente Lochem/destentor.nl (Foto: H.W. Fluks)