Scheepsmasten op Bataviaplein

vrijdag 24 oktober 2008
timer 3 min
Een van de speerpunten in de ontwikkeling van Lelystad is de 17 kilometer lange kustlijn langs het IJssel- en Markermeer. Met name het middengebied van de kust rondom Batavia Stad zal, ondermeer door het opvallende Bataviaplein en de Lelybaan, de Lelystadse kust ‘gezicht’ gaan geven.
Scheepsmasten op Bataviaplein

\"\"

Scheepsmasten op Bataviaplein

Een van de speerpunten in de ontwikkeling van Lelystad is de 17 kilometer lange kustlijn langs het IJssel- en Markermeer. Met name het middengebied van de kust rondom Batavia Stad zal, ondermeer door het opvallende Bataviaplein en de Lelybaan, de Lelystadse kust ‘gezicht’ gaan geven.

Batavia Stad is sinds de opening in 2001 het brandpunt van de kust van Lelystad. Naast de Outlet Shopping zijn de aanwezige musea van grote betekenis voor Lelystad. De Bataviahaven – met het luxe appartementencomplex met uitzicht over het Markermeer - is de verbindende schakel tussen het gebied van de musea en Batavia Stad enerzijds en de woningen langs de Suyderseeboulevard anderzijds. Het Bataviaplein en de Lelybaan, twee in het oog springende onderdelen van het project, zijn zo goed als gereed.

Bataviaplein

Het Bataviaplein is één van de belangrijkste openbare ruimtes grenzend aan Batavia Stad. In het ontwerp heeft de gemeente Lelystad in samenwerking met Buro Burg uit Gorinchem gekozen voor het aanbrengen van reliëfs. En dus bepalen taluds en heuvels van gras het beeld. Zo ontstaan in het gebied verschillende plekken die uitnodigen tot ontmoeten, spelen en ontdekken. ‘Er gaat gestruind worden in een driedimensionaal landschap’, aldus de architect. Door de omvang van het plein (ca 200 x 60 meter) is het uitermate geschikt om als evenementenplein dienst te doen. Er is een centrale open ruimte, die geflankeerd wordt door een aantal grasheuvels die prima als tribune kunnen fungeren. Verspreid over het plein zijn zitmogelijkheden en speelplekken voor kinderen aangelegd. Kinderen kunnen zich bijvoorbeeld vermaken op een waterspeelveld, betonelementen en een klim-/klauterwand.
 

Lelybaan

De Lelybaan vormt de as tussen Batavia Stad en Bataviahaven. Ondergronds is de VOC-garage, een parkeergarage die ruimte biedt aan 180 auto’s, aangelegd. Het niveauverschil van ruim twee meter tussen de kade van Bataviahaven en het Bataviaplein wordt opgevangen door drie pleinen. Het middelste plein is tevens het dak van de garage. Dit bestaat uit een houten dek. De overgangen tussen het dek en de ‘groene’ pleinen aan beide zijden wordt gevormd door twee houten bruggen. Zowel de bruggen met de constructieve masten en tuidraden als het houten dek geven de Lelybaan een maritiem karakter.

 

 

Masten symboliseren scheepvaartverleden

Voor beide pleinen heeft Valmont Nederland een aantal decoratieve lichtmasten geleverd. Zowel de strakke, schuin geplaatste witte masten als de klassieke houten masten symboliseren elk op hun eigen manier masten uit de scheepvaart van toen en nu. Een thema dat logischerwijs in het hele project aan de Lelystadse kust als rode draad fungeert. Er zijn op het Bataviaplein en de Lelybaan in totaal 75 witte, stalen masten en 22 houten masten geplaatst uit het assortiment decoratieve masten dat Valmont nu een jaar geleden heeft geïntroduceerd. Andre Engelman, verantwoordelijk voor het segment decoratieve masten: “Architecten stellen qua design steeds hogere eisen aan masten en armaturen om daarmee hun ontwerpen de gewenste sfeer en uitstraling te geven. We merken nu al dat architecten en opdrachtgevers niet alleen meer met deze vragen naar partijen als Philips, Industria, Selux of Schréder gaan, maar in een vroeg stadium bij ons informeren en ons vragen mee te denken.” Desgewenst kan in de ontwerpfase ook advies ingewonnen worden bij Reija Pasanen, lichtarchitect van Valmont.

 

Terug naar overzicht >>>