Sierlijke lichtmast op nieuwe rotonde Zwolle

maandag 28 maart 2011
timer 4 min
De bijzondere lichtmast op de nieuwe rotonde bij winkelcentrum De Dobbe in de Zwolse wijk de Aa-landen, was een cadeau van de gemeente aan de bewoners. Het voormalig kruispunt werd na veel bewonersparticipatie heringericht als rotonde, waarna ook het openbaar groen onder handen werd genomen.
Sierlijke lichtmast op nieuwe rotonde Zwolle

Sierlijke lichtmast op nieuwe rotonde Zwolle

De bijzondere lichtmast op de nieuwe rotonde bij winkelcentrum De Dobbe, bij de entree van de Zwolse wijk de Aa-landen, was een cadeau van de gemeente aan de bewoners. Het voormalig kruispunt werd na veel bewonersparticipatie eind 2010 eindelijk heringericht als rotonde, waarna ook het openbaar groen onder handen werd genomen.

Opening lichtmast


Al bij de opening van die rotonde in het najaar van 2010 had wethouder Gerrit Piek de wijkbewoners de bijzondere lichtmast toegezegd. Het duurde even voordat hij klaar was en aangesloten werd, maar onlangs gebeurde dat dan toch. Nu staat de gewone, tijdelijke lichtmast nog in de schaduw van de nieuwe kunstzinnige verlichting. Deze wordt echter op korte termijn verwijderd.

Onvoldoende capaciteit


Ilse Bloemhof is de projectleider geweest vanuit de gemeente Zwolle. “Het kruispunt van de Rijnlaan en de Eemlaan vormde niet alleen de entree voor het winkelcentrum De Dobbe, maar was tevens één van de twee hoofdtoegangswegen tot de wijk de Aa-landen. De capaciteit van de kruising was onvoldoende, met een slechte bereikbaarheid en geluids- en stankoverlast tot gevolg. De buurt vroeg al heel lang om de omvorming van de kruising tot een rotonde.” Om de participatie van de bewoners te begeleiden werd Mobycon BV gevraagd om het participatietraject op te zetten. Dit traject resulteerde in een aantal verkeerstechnisch verantwoorde en door de buurt gesteunde maatregelen.


Herinrichting kruispunt tot rotonde


De belangrijkste maatregel was het omvormen van de kruising tot een rotonde. Daarnaast werden twee nieuwe fietsdoorsteken gecreëerd waardoor het meeste fietsverkeer geen gebruik meer hoefde te maken van het drukke verkeerspunt. Ook werd een extra afrit aangelegd vanaf de parkeerplaats van het winkelcentrum om de verkeersconcentratie rondom het punt te verminderen. BAM Wegen Oost was de hoofdaannemer voor het civieltechnische werk, Van Lenthe Dalfsen was verantoordelijk voor de voorbereidende en opruimwerkzaamheden zoals het verwijderen van groen, kabels en het maken van een leidingentracé. Bloemhof: \"Aangezien de voormalige kruising een belangrijke toegangsweg is voor de wijk, moest vóór en tijdens de werkzaamheden een grote voorlichtingscampagne worden opgezet om de buurtbewoners in te lichten over de werkzaamheden en altenatieve routes. \"

Aankleding met openbaar groen


Bloemhof: “Dit jarenlange traject heeft veel emotie losgemaakt bij de bewoners van de Aa-landen. Daarom wilde wij niet alleen een goed functionerende rotonde afleveren, maar ook een prettig uitziende omgeving.” De kale heuvels langs de toegangsweg richting de rotonde werden door de gemeente beplant met bomen en een beukenhaag. Op de stip van de rotonde werd een buxus geplant om het groen terug te halen naar de entree van de wijk. De beplantingswerkzaamheden werden uitgevoerd door de eigen uitvoerende dienst gemeente Zwolle. De biologisch gekweekte bomen kwamen uit eigen kwekerij. De andere beplanting,  milieukeur 3.500 Fagus sylvatica (beuk) en 2.400 Synphoricarpos chenaultii 'Hancock' (sneeuwbes) werd geleverd door Hanekamp BV Boomkwekerij. De buxus rondom de lichtmast zijn geleverd door kwekerij Huysmans BV – Greensales. Vanuit het oogpunt van duurzaamheid kiest de gemeente Zwolle voor leveranciers van groen uit de regio.


Bijzondere lichtmast cadeau


“Behalve het nieuwe groen hebben we ervoor gekozen de mensen een ‘cadeau’ te geven”, vertelt Bloemhof. “Aangezien er op de heuvels naast de rotonde al een kunstwerk staat, moest dit cadeau worden gezocht in meubilair of verlichting dat niet teveel aandacht opeist van het kunstwerk. Uiteindelijk viel onze keus op een slank model lichtmast met sierlijke armaturen.”  
Voor de rotonde is niet de standaard Zwolse rotondeverlichting gekozen. Standaard bestaat deze uit een 8 of 10 m. hoge centrale mast in hart van de rotonde, voorzien van vier armaturen Schréder MC met hogedruk natriumlamp 100, 150 of 250W. Door aanleg van de rotonde is er weer een dynamische beweging in de verkeersafwikkeling van de parkeerterreinen gekomen. Deze beweging is vertaald naar mast in het centrum van de rotonde; een sierlijke ‘boom’ voorzien van zes armaturen type Dome met hogedruk natriumlampen 70W. De mast en armaturen werden geleverd door Schréder. Verlichting is voorzien van de dynadimmer en die de verlichting om 21:00 uur met 20% dimt en om 23:00 uur met nog eens 20%. Om 06:00 uur wordt weer 20% bij geschakeld en om 07:00 uur wordt dan weer naar 100% geschakeld.

Problemen met de bereikbaarheid van het winkelcentrum De Dobbe in de Zwolse wijk de Aa-landen zijn met de aanleg van een rotonde opgelost. Sinds eind 2010 functioneren de in- en uitgangen van de parkeerterreinen weer zoals gewenst en de bewoners zijn blij met de aankleding van de nieuwe inrichting.

Terug naar overzicht >>>