Straatmeubilair op groene stroom

maandag 8 maart 2010
timer 2 min
Energieproducent Eneco gaat al het stadsmeubilair van JCDecaux Nederland voorzien van Ecostroom. Het betreft circa 10.000 objecten in ruim vijftig gemeenten.
Straatmeubilair op groene stroom

 

 

Groene openbare ruimte


Met de afspraak willen zowel JCDecaux als Eneco hun voortrekkersrol onderstrepen op het gebied van duurzaam ondernemen. Het initiatief is een eerste van een reeks geplande gezamenlijke activiteiten die moeten leiden tot een meer ‘groene’ openbare ruimte.

Duurzaamheidsagenda


JCDecaux Nederland levert verlicht stadsmeubilair zoals reclame- en informatiezuilen en abri's. Het bedrijf levert tevens een onderhoudsprogramma aan gemeentes, gefinancierd door de inkomsten uit de exploitatie van de geïntegreerde reclameruimte. \"De energie die nodig is voor de verlichting wordt nu al zoveel mogelijk duurzaam opgewekt\", aldus algemeen directeur René Witzel. “Ons werkterrein is de openbare ruimte en ons streven is om daarin zo duurzaam mogelijk te acteren. Vrijwel alle gemeenten waarmee wij zaken doen hebben een duurzaamheidagenda en streven naar bijvoorbeeld het terugdringen van de CO2-uitstoot. Helaas blijft het in merendeel van de gevallen bij mooie plannen”, aldus Witzel.


Nieuwe stappen


Kees-Jan Rameau, directeur van energiebedrijf Eneco: \"Er liggen al ver uitgewerkte plannen voor nieuwe stappen, bijvoorbeeld het gezamenlijk ontwikkelen van oplaadpunten voor elektrische auto’s in steden. Dit past naadloos in onze strategie om van stroomleverancier sec een leverancier van duurzame energieoplossingen te worden.”

Om de tafel


JCDecaux is actief in 54 gemeenten, maar enkele daarvan kiezen hun eigen stroomleverancier. Met deze overheden wil de onderneming om de tafel om ook hen tot de keuze voor groene stroom te bewegen. Niettemin gaat het ook nu al om een “aanzienlijke vergroening van het totale stroomverbruik”, aldus Witzel. In totaliteit schat hij het stroomverbruik van straatmeubilair 10 miljoen kWh per jaar.