Studenten ontwerpen hangplek in Hoorn

dinsdag 5 oktober 2010
timer 2 min
Studenten ontwerpen ideale hangplek in Hoorn Het Architectuurcentrum Hoorn heeft vijftig studenten Vormgeving uitgedaagd een eigen hangplek te ontwerpen. Het winnende ontwerp zal worden aangeboden aan de gemeente. De ideale locatie voor de plek wordt bepaald aan de hand van GPS vastgelegde bewegingspatronen van de jongeren.
Studenten ontwerpen hangplek in Hoorn


De opdracht


Hangjongeren is een fenomeen dat de laatste jaren als een negatief verschijnsel in onze samenleving wordt beschouwd. Het Architectuurcentrum Hoorn bedacht een ontwerpopgave voor studenten vormgeving van het Horizon College Hoorn, waarbij zij een hangplek moesten ontwerpen voor jongeren in Hoorn. Het resultaat is twintig hangplekken die variëren van een overkapte chillplek tot een luxe onderkomen voor jongeren.

GPS bepaalt ideale locatie


De uitdaging van deze opgave was om jongeren zelf na te laten denken over hun plek in de stad. Na een uitgebreid onderzoek met GPS-systemen, waarbij de jongeren hun gebruikerspatroon van de stad vast moesten leggen, hebben de jongeren een ideale locatie voor een hangplek in Hoorn moeten kiezen. Verrassend was dat meer dan de helft van de ontwerpen op het strand naast Schouwburg het Park gelokaliseerd werden.


Door de doelgroep gecreëerd


De zeven beste ontwerpen worden op 14 oktober door de jonge ontwerpers gepresenteerd aan een vakjury. Deze jury bestaat uit lokale architecten en gemeentelijke experts. De jury wijst één ontwerp aan dat het meest passend is in de gemeente Hoorn. Het Architectuurcentrum Hoorn wil dit ontwerp aanbieden aan de gemeente Hoorn als voorbeeld van een door de doelgroep gecreëerde hangjongerenplek.

Alle ontwerpen zijn tot december tentoongesteld in het Architectuurcentrum Hoorn.