Studenten testen intelligente OVL

woensdag 8 december 2010
timer 2 min
Studenten testen intelligente straatverlichting Vijftig scholieren van het Eindhovense Pleincollege Sint-Joris komen van 30 november tot en met 14 december als proefpersonen in actie bij experimenten met intelligente straatverlichting op de TU/e-campus. 
Studenten testen intelligente OVL

 

Geen concessies


Aan een straat op het terrein van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) staan lantaarnpalen waarvan de verlichtingssterkte instelbaar is. Met behulp van sensoren worden passanten waargenomen. De experimenten worden uitgevoerd in samenwerking met het Intelligent Lighting Institute van de TU/e en het Pleincollege Sint-Joris. Het doel is om in 2015 een systeem beschikbaar te hebben dat tussen de 10% en 30% van de energie gebruikt van de huidige straatverlichtingsystemen, zonder dat er concessies gedaan worden aan veiligheid, comfort en esthetiek.

Verlichtingsscenario’s


De scholieren van 15 en 16 jaar lopen ’s avonds tussen 19.00 en 23.00 uur een route over het TU/e-terrein, waarbij verschillende verlichtingsscenario's worden ingesteld. De scholieren geven op een iPod Touch aan hoe veilig en/of prettig ze zich voelen. Tijdens de proef wordt de elektrische geleidbaarheid van hun huid gemeten. Ook worden de verlichtingssterktes gemeten. Deze gegevens brengen de samenhang tussen veiligheid, het gevoel van veiligheid, en het verlichtingspatroon goed in beeld. De resultaten van de proeven worden gebruikt bij het ontwerpen van intelligente straatverlichting.

Roadlighting 2015


In het Intelligent Ligting Institute (ILI) werken TU/e-onderzoekers aan de ontwikkeling van nieuwe concepten van interactieve verlichting en aan de daarvoor benodigde technologie. Binnen het onderzoeksprogramma Roadlighting 2015 wordt, onder meer samen met Philips Lighting, intelligente straatverlichting ontwikkeld.

Belangrijke bijdrage


De scholieren van het Pleincollege Sint-Joris die zich als proefpersonen inzetten, leveren een belangrijke bijdrage aan het onderzoek. De samenwerking tussen Pleincollege Sint-Joris en ILI krijgt met deze proeven een aftrap. Deze samenwerking zal worden uitgebreid, waardoor de scholieren bijvoorbeeld ook profielwerkstukken binnen ILI kunnen uitvoeren.

Bron: TU/e