Studiedag monumentaal groen

woensdag 21 april 2010
timer 2 min
Studiedag monumentaal stedelijk groen Wat is de culturele betekenis van groen in de stad? Voor welke opgaven staat u bij het beheer en behoud van stedelijk groen?  De jaarlijkse monumentenstudiedag van Erfgoed Nederland gaat dit jaar over het groene erfgoed in de stad. 
Studiedag monumentaal groen



Eigentijds groenbeleid


Steden moeten steeds sneller worden aangepast aan het eigentijdse gebruik. Wat betekent dit voor het groen in de stad? De Nederlandse stad moet in een steeds hoger tempo worden aangepast aan de eisen van het eigentijdse gebruik. Dit geldt ook voor het groen in de stad, dat in tegenstelling tot het stenige erfgoed zijn eigen levenscyclus heeft. Toch was euthanasie of verjonging van de  doodzieke Anne Frank boom omstreden, terwijl -zoals de Volkskrant schrijft op 10 april 2010- vele eeuwenoude botanische tuinen een zekere dood wachten. Voor het behoud van groen erfgoed is transformatie een noodzaak.


Beheer, behoud en transformatie van monumentaal groen


Wat is voor u als professional, de waarde, de culturele betekenis van groen in de stad? Voor welke actuele opgaven staat u bij het beheer, behoud en transformatie van stedelijk groen? Deze vragen vormen voor Erfgoed Nederland en de gemeente Delft aanleiding tot de organisatie van de Monumentenstudiedag ‘Groen in de stad’ op donderdag 20 mei aanstaande. Het programma bestaat uit twee delen, ’s ochtends reflecteren drie sprekers op de actuele betekenis en het gebruik van groen in de stad, ‘s middags staan acht actuele opgaven in Delft ter discussie.


Sprekers


De sprekers zijn onder meer Erik de Jong (Artis leerstoel, Universiteit van Wageningen), Dorine van Hoogstraten (architectuurhistoricus) en Maike van Stiphout (landschapsarchitect). 's Middags kunt u kiezen voor een fietsexcursie naar interessante groenlocaties in Delft die illustratief zijn voor de actuele opgaven.  

Jaarboek monumenten


Op de monumentendag wordt een eerste versie van de Webmodule Jaarboek Monumenten, Archeologie gepresenteerd. 's Middags zijn er excursies naar groenlocaties in Delft waar een opgave ligt. In workshops worden deze cases later uitgewerkt en bediscussieerd.

Waar & wanneer


De monumentenstudiedag wordt gehouden op donderdag 20 mei van 8.45 tot 18.00 uur op de faculteit Bouwkunde van de TU Delft, Julianalaan 134, 2628 BL Delft. Inschrijving: via de website van Erfgoed Nederland.

Download hier het programma van de Monumentenstudiedag ‘Groen in de Stad’.
Schrijf u hier in.
Bekijk hier de preview van de webmodule Jaarboek Monumenten