Tijdpad toont Romeins Nijmegen

woensdag 23 juni 2010
timer 3 min
Nijmegen was ooit de grootste en belangrijkste plek van Romeins Nederland. 2000 jaar later is er bovengronds niets meer van te zien. De gemeente Nijmegen brengt daar verandering in met het Tijdpad. De route met infopanelen en tijdvensters laat zien hoe Nijmegen er in de Romeinse tijd uitzag.
Tijdpad toont Romeins Nijmegen

Tijdpad toont Romeins Nijmegen

Nijmegen was ooit de grootste en belangrijkste plek van Romeins Nederland. Nu 2000 jaar later is er bovengronds niets meer van te zien. De gemeente Nijmegen brengt daar verandering in met de ontwikkeling van het Tijdpad. De route met infopanelen en tijdvensters laat zien hoe Nijmegen er in de Romeinse tijd uitzag.

Bezichtig legerbases, poorten en amphitheater


Het tijdpad is een route langs punten in Nijmegen waar het Romeinse leger zijn stempel op heeft gedrukt. Zo was Nijmegen Oost de plek waar het militaire centrum lag met grote, deels stenen, legerplaatsen die ommuurd waren en plaats boden aan duizenden soldaten. Vooral het legerkamp van het Tiende Legioen moet een imposant uiterlijk hebben gehad. De archeologen vonden hier resten van onder andere muren en poorten, een marktgebouw en een amfitheater. Op basis van de opgravingsgegevens en kennis van het Romeinse verleden is gereconstureerd wat hier in Romeinse tijd is geweest. De wandelaar op het Tijdpad krijg zijn informatie via drie digitale en vijftien gewone informatiepanelen langs de route en indien gewenst via een routeboekje en een audiotour.


Een kijkje in 100 n.Chr.


Op drie zorgvuldig gekozen locaties langs de route is een zuil met een tijdvenster geplaatst. Via deze tijdvensters maakt de bezoeker een ‘timewarp’ mee naar het verleden van diezelfde plek. Met een druk op de knop komt de plek tot leven, de beginbeelden zijn uit de huidige tijd, waarna de bezoeker naar het jaar 100 na Christus getransporteerd wordt. Afhankelijk van de locaties is het een Romeinse weg, de markt rondom het marktgebouw en het leven net buiten de toegangspoort van het legerkamp. Elk tijdvenster bevat 9 filmpjes over de plek, filmpjes die scènes uit het dagelijks leven laten zien in de Romeinse tijd en die willekeurig afgespeeld worden.

Tijdvensters


Door middel van een druk op de knop worden de films in willekeurige volgorde geactiveerd.
Het tijdvenster concept is ontwikkeld en uitgevoerd door Léon Wennekes van Wennekes' Office for Imagination. Animatie en life-action zijn gemaakt door Tarsier MM. De zuilen zijn gemaakt van RVS waarin de afspeel- en controle apparatuur is aangebracht alsmede de monitor die nodig is om de 9 films per locatie af te spelen. Prestop BV leverde de zuilen en verzorgde de installatie en techniek.


Informatiepanelen


Langs de route zijn vijftien panelen geplaatst, waar de bezoeker informatie krijgt over het Romeinse verleden. Het concept voor de infopanelen, audiotour en routeboekje komt van TGV teksten en presentaties in Leiden, in samenwerking met Hazenberg Archeologie Leiden. Bannink publiciteit in Leimuiden maakte het grafisch ontwerp. De panelen zijn gemaakt van polyester en zijn geproduceeerd door Polomnis in Kampen.  De dragers zijn van gepoedergecoat aluminium, gemaakt door Klief in Rotterdam. De panelen zijn weerbestendig en eenvoudig te reinigen.
 
Het Tijdpad is tot stand gekomen met een bijdrage van de Provincie Gelderland.
Download hier gratis de Audiotour en een oude Romeinse legionair neemt je mee langs de route en deelt zijn herinneringen aan de gloriedagen van het legerkamp.  

Terug naar overzicht >>>