Tilburg plaatst tegelasbakken

dinsdag 15 maart 2011
timer 2 min
tegen kauwgom en peuken De gemeente Tilburg plaatst als proef vijftien tegelasbakken in het winkelgebied van de binnenstad. Deze zogeheten Clean Cubes zijn bedoeld om overlast van sigarettenpeuken en kauwgom tegen te gaan. 
Tilburg plaatst tegelasbakken

Tilburg plaatst tegelasbakken tegen kauwgom en peuken

De gemeente Tilburg plaatst als proef vijftien tegelasbakken in het winkelgebied van de binnenstad. Deze zogeheten Clean Cubes zijn bedoeld om overlast van sigarettenpeuken en kauwgom tegen te gaan. 

Inspelen op rokersgedrag


De clean cubes zijn hygiënische en gebruiksvriendelijke asbakken in de grond. De ervaring in andere steden leert dat rokers hun peuken drie keer eerder op de grond of in een putje gooien dan in een asbak. De tegelasbak (die in de grond zit) sluit aan bij dit ingesleten gedrag en nodigt zelfs uit tot gebruik.

Schoonhouden winkelgebied Tilbrug


De gemeente plaatst de vijftien tegelasbakken als proef eerst in het winkelgebied: Heuvelstraat, Heuvel en Pieter Vreedeplein. Op de tegelasbakken in Tilbrug staat staat de tekst 'Stop hier met roken en kauwen'. Wethouder Roel Lauwerier : \"De binnenstad van Tilburg is ons visitekaartje. Daar moet het schoon en aantrekkelijk zijn. We hebben op een aantal hotspots in de stad last van zwerfafval zoals peuken en kauwgom. Het schoonhouden van de stad kost veel tijd en veel geld. Met tegelasbakken hopen we mensen te wijzen op hun gedrag en ze te stimuleren om peuken en kauwgom netjes weg te gooien. Uiteindelijk hopen we te kunnen besparen op de dagelijkse reinigingskosten.\"

Clean Cube


De Clean Cube tegelasbak vormt vanwege de plaatsing in de grond geen obstakel, noch optisch als fysiek. Naar wens kan de tegel worden voorzien van een eigen boodschap of reclame.De Clean Cube tegelasbak is functioneel, hygiënisch en snel te legen. Met een speciale vork kan de vergrendelde binnenbak worden uitgenomen en geleegd. Door een zelfopenend en sluitend klepmechanisme vallen de sigarettenpeuken en kauwgom er vanzelf uit. De tegelasbakken zijn bestendig en eenvoudig in de grond te plaatsen. Het hemelwater wordt via de bodem afgevoerd. De asbaktegels zijn duurzaam en vanadlismebestendig en kunnen bijdragen aan een aanzienlijke besparing op reinigingskosten. De leverancier is Clean Streets.