Transparante steigers en vlonders van ipv delft

zaterdag 23 april 2005
timer 2 min
Transparante steigers en vlonders van ipv delft Gemeentewerken Rotterdam is bijna klaar met de aanleg van het langgerekte park in de nieuwbouwwijk Nesselande. Men heeft er vooral gegraven: met als resultaat een rechthoekige watervlakte met een groot aantal natuur-eilanden erin.
 Transparante steigers en vlonders van ipv delft

 Transparante steigers en vlonders van ipv delft

Transparante steigers en vlonders van ipv delft

Gemeentewerken Rotterdam is bijna klaar met de aanleg van het langgerekte park in de nieuwbouwwijk Nesselande. Men heeft er vooral gegraven: met als resultaat een rechthoekige watervlakte met een groot aantal natuur-eilanden erin.

Nog wat aarzelend begint de natuur de nieuwe ruimte te veroveren: het riet schiet op uit de grond en watervogels ontdekken een nieuwe habitat. ipv heeft de bruggen en vlonders ontworpen die de eilanden voor wandelaars toegankelijk maken. Vlonders zijn noodzakelijk vanwege de drassige grond rond de eilanden. De ontwerpers hebben in de toegangsbruggen wildroosters aangebracht, want honden zijn op de eilanden niet welkom. ipv: 'Een grappig detail is dat het brugdek op sommige plaatsen een beetje afloopt in de richting van de eilandjes. De zwaartekracht helpt zo mee om je het park in te lokken...'. De vlonderbruggen doen denken aan steigers, doordat ze dicht bij het water liggen en alleen aan één zijde een leuning hebben. De smalle paden van geelblank, slijtvast hout voeren tot tussen het riet. De vlonders zijn hier en daar enkele tientallen meters lang. Op zo'n vlonder staande is nauwelijks te zien hoe die ondersteund wordt, het dek 'zweeft' als het ware boven het water. Op de enkele eilanden eindigen de vlonderpaden aan de waterkant, waar de ze een terras vormen.

Terug naar overzicht >>>