TU Delft plaatst intelligente straatverlichting op campus

donderdag 25 maart 2010
timer 3 min
Chintan Shah, student aan de TU Delft, won met zijn systeem voor intelligente straatverlichting de Campus Energy Challenge. Het idee is niet nieuw, gaf de jury toe, maar dit systeem is wel toepasbaar op de campus. De universiteit zal het systeem dan ook gaan plaatsen langs het vijf kilometer lange fietspad op het terrein.
TU Delft plaatst intelligente straatverlichting op campus

Niet nieuw


Het idee van intelligente straatverlichting is niet nieuw; de afgelopen vijf jaar experimenteerde onder andere Philips samen met bedrijven uit twaalf verschillende landen met intelligente straatverlichting. “We kennen experimenten in Duitsland”, zegt jurylid prof. dr. ir. Hans Hellendoorn. “Je kunt daar bijvoorbeeld naar een nummer bellen met als gevolg dat de lichten in een dorpje aangaan, zodat je niet in het donker thuiskomt.”

Grootste experiment


Dat de jury toch koos voor het idee van Shah heeft vooral te maken met de toepasbaarheid van dit specifieke systeem. “We gaan binnenkort alle lantaarns langs het centrale fietspad op de campus, dat zo’n 5 kilometer lang is, daadwerkelijk van dit systeem voorzien. Voor zover ik weet is het voor het eerst dat er in Nederland op deze schaal met intelligente straatverlichting wordt geëxperimenteerd.”

Campus Eenergy Challenge


Shah diende zijn idee in voor de prijsvraag die de TU Delft had uitgeschreven, de Campus Energy Challenge. Shah won in de categorie ‘toepasbaar en effectief’ een geldbedrag van 2.500 euro. De wedstrijd stond in het kader van plannen van de universiteit om energie te besparen op de campus. Een jury van wetenschappers en andere deskundigen koos de uitvinding van Shah winnaar. \"Met intelligente straatverlichting op de campus kan de TU Delft 30 tot 50 euro besparen op de energierekening\", zegt de technische universiteit.

Regelunit


De uitvinding behelst niet meer dan een klein elektronisch apparaatje, ongeveer twee keer zo groot als een doorsnee mobiele telefoon. “Het idee is eenvoudig”, zegt uitvinder Shah, student aan de Technische Universiteit Delft, in een interview met het Reformatorisch Dagblad. “Je plaatst het apparaatje –dat bestaat uit een sensor, een dimmer en een draadloze communicatie-eenheid– in een bestaande lichtmast. Zodra er verkeer in de buurt komt, laat de regelunit de lamp sterker branden. En omdat de regelunit communiceert met de masten in de buurt, schroeven deze de lichtsterkte ook alvast wat op.”

Verlichting seint onderhoudsbehoefte door


De belangrijkste innovatie zit hem vooral in de draadloze communicatie-eenheid. “De verlichtingseenheden communiceren met elkaar én met een centrale regelunit”, zegt Shah. “Als een lamp kapotgaat, geeft de mast dit door aan de centrale zodat er gericht een onderhoudsmonteur gestuurd kan worden. Gemeenten kunnen hierdoor flink op de onderhoudskosten van straatverlichting besparen, tot zo’n 50 procent. De lamp kan zijn mankement ook doorgeven aan zijn soortgenoten in de buurt, zodat die tijdelijk zijn taak kunnen overnemen.”


Onbeperkte mogelijkheden


Als de lampen op internet zijn aangesloten, zijn de mogelijkheden volgens Shah vrijwel onbeperkt. „Denk aan het opsporen van criminele activiteiten. Je zet de misdadiger volop in het licht, terwijl de politie zich kan verschuilen in het donker. Een andere mogelijkheid is het aanpassen van de lichtsterkte aan de weersomstandigheden.”