Uitbesteding beheer: €150.000 besparing

vrijdag 14 januari 2011
timer 2 min
€ 150.000 besparing door uitbesteding beheer De gemeente Winterswijk verwacht komend jaar 150.000 euro te besparen op het beheer van haar openbare ruimte. De gemeente besteedt namelijk vanaf 1 januari 2011 de onderhoudstaken uit aan het gemeentelijk samenwerkingsverband ROVA.
Uitbesteding beheer: €150.000 besparing


Naast afvalverwerking nu ook onderhoud


Vanaf de oprichting in 1996 is ROVA verantwoordelijk voor de reinigingstaken van nu 20 aandeelhoudende gemeenten. Op dat gebied zijn de logistiek en inzamelmethoden de afgelopen jaren sterk verbeterd, waarmee belangrijke kostenbesparingen zijn bereikt. Vanaf 1 januari 2011 gaat ROVA ook onderhoudstaken in de openbare ruimte uitvoeren, zoals onderhoud van gemeentelijk groen, straatmeubiliar, wegen en bermen, maar ook ongediertebestrijding, kleine rioleringswerkzaamheden, en het afwikkelen van meldingen uit de bel- & herstellijn. Die overeenkomst met de gemeente Winterswijk werd op dinsdag 4 januari ondertekend.


Structurele besparing in eigen beheer


Een belangrijke factor voor gemeenten om te kiezen voor uitbesteding van dergelijke onderhoudtaken is het terugdringen van de kosten van het overheidsapparaat. Zo levert de uitbreiding van de samenwerking met ROVA de gemeente Winterwijk een structurele kostenbesparing op van € 150.000. Gelijkertijd willen gemeenten wel de zeggenschap houden over het ontwerp, de inrichting en de kwaliteit van openbare ruimte. De gemeente behoudt haar regierol en legt enkel de beheertaak bij het gemeentelijk samenwerkingsverband. Volgens ROVA overwegen veel Nederlandse gemeenten om hun onderhoudstaken in de openbare ruimte uit te besteden en loopt de gemeente Winterswijk hierin voorop.


Overname taken en mankracht beheer


De uitbreiding van de samenwerking heeft tot gevolg dat de buitendienstmedewerkers van de gemeente (34) in dienst treden bij ROVA. Ook het materieel en de gemeentewerf gaan over naar het gemeentelijk samenwerkingsverband. Winterswijk heeft ROVA opdracht gegeven om de overgenomen medewerkers snel en goed in te passen in het bedrijf, om de werkzaamheden efficiënter te organiseren en om de kwaliteit van de dienstverlening naar burgers te optimaliseren. Winterswijk is daarmee een voorloper, al overwegen volgens ROVA veel Nederlandse gemeenten om hun onderhoudstaken in de openbare ruimte uit te besteden.