Unieke ‘Branches seat’ voor Avans

dinsdag 28 september 2010
timer 3 min
Hogeschool Breda Op het plein van de Avans Hogeschool in Breda prijkt een maatwerk bankunit die plaats biedt voor ruim vijftig leerlingen en docenten. De school gaf ontwerpers Herman Lamers en Jan Melis in 2008 de opdracht om het composiet zitmeubel te realiseren.
Unieke ‘Branches seat’ voor Avans

Unieke ‘Branches seat’ voor Avans Hogeschool Breda

Op het plein van de Avans Hogeschool in Breda prijkt een maatwerk bankunit die plaats biedt voor ruim vijftig leerlingen en docenten. De school gaf ontwerpers Herman Lamers en Jan Melis in 2008 de opdracht om het composiet zitmeubel te realiseren.

Organische zitelementen


De opdracht luidde om een bankunit te ontwerpen en realiseren die zitgelegenheid bood voor minstens vijftig personen, in verband met de grote getale mensen die tijdens pauzes recreëren op het plein. Daarnaast had de school nog het criteria geformuleerd dat de unit moest bestaan uit elementen die op organische wijze aan elkaar konden worden gekoppeld zodat, indien nodig, het zitmeubel op een natuurlijke wijze kon worden uitgebreid.

Ontwerp


De ontwerpers ontwierpen een modulaire bank met vertakte vormen. De gedachte daarachter was dat de vertakkingen bestaande groepen leerlingen en docenten de mogelijkheid bieden om bij elkaar plaats te nemen, en dat bij een drukke bezetting van het zitelement de gezelschappen vanzelf aansluiting met elkaar krijgen omdat de ruimtes tussen hen steeds kleiner worden. Het gebruik van de bank werd vanaf de plaatsing gemonitord om te zien of er wellicht . Naar aanleiding van de observaties werden eind vorig jaar nog modules toegevoegd.

Gegoten composiet


De bank werd door Holonite geproduceerd, binnen de ‘tailor made’ (maatwerk) lijn. Het bedrijf gebruikt gegoten composiet, in dit geval een mengsel van mineralen, zandfracties en steengranulaat van verschillende grofheid, aan elkaar gebonden met een snel uithardend bindmiddel. Paul Jas van Holonite legt uit: “Composiet kan steengranulaat bevatten, maar kan gemengd worden met andere materialen. Het streven is om zoveel mogelijk restmaterialen te gebruiken om op die manier te voldoen aan de eisen van duurzaamheid en het Cradle 2 Cradle principe. De bindmiddelen worden ook steeds biologischer van samenstelling. Daarbij wordt de uithardingstijd steeds korter; tegenwoordig varieert die van twee uur tot slechts 15 minuten.”


Specificaties, plaatsing en onderhoud


De bank kon op het plein geplaatst worden zonder fundatie; de elementen zijn te zwaar om te worden verplaatst door onwelwillende bezoekers van het plein. De verschillende elementen zijn aan elkaar gemonteerd met een metalen bajonetbevestiging, principe ‘drukken en draaien’. Gegoten composiet wordt standaard glad opgeleverd maar op verzoek van de school werd dit zitelement bewerkt (gestraald) waardoor een ruwere versie is ontstaan.
Jas: “Toch is het oppervlak eenvoudig te reinigen omdat de kleine gaatjes in het oppervlak een omgekeerde piramidevorm hebben en vuil daardoor makkelijk uit het oppervlak wegspoelt.” De hele Branches Seat werd op verzoek van Avans Jugendstil groen gemaakt, maar is in iedere RAL kleur leverbaar.

Terug naar overzicht >>>