Veel aandacht voor energiebesparing

dinsdag 16 maart 2010
timer 3 min
openbare verlichting Vrijwel alle provincies en gemeenten nemen momenteel of de komende jaren maatregelen om energie te besparen in de openbare verlichting. Dit blijkt uit onderzoek van Agentschap NL (voorheen SenterNovem).
Veel aandacht voor energiebesparing

 

Alle provincies en 92% van de gemeenten zijn actief met energiebesparing in de openbare verlichting. Bijna een kwart van de gemeenten en een derde van de provincies heeft een uitvoeringsplan voor energiezuinige openbare verlichting gereed. Nog eens 50% van de gemeenten en de provincies heeft een dergelijk plan in ontwikkeling.

Tasforce Verlichting


Het onderzoek laat tevens zien dat extra inspanning van gemeenten noodzakelijk is om de besparingsdoelstellingen van de Taskforce Verlichting te halen. Met enige extra inspanning haalt de Taskforce hiermee de doelstelling dat 250 gemeenten en alle provincies in 2010 een uitvoeringsplan hebben. Uit het onderzoek blijkt verder dat het bestuurlijke draagvlak voor energiezuinige openbare verlichting hoog is, zowel bij de provincies als bij gemeenten.


Besparingspotentieel


De besparingsambities van de Taskforce Verlichting  – 15% in 2011, 20% in 2013 en 30% in 2020 (ten opzichte van 2007) – worden met de huidige plannen van gemeenten nog niet gehaald. De doelstellingen van de provincies liggen wel in lijn met de ambities van de Taskforce. Uit de plannen van de gemeenten komt een gemiddelde energiebesparing van 1,5% per jaar naar voren. De Taskforce mikt op het dubbele: 3% besparing per jaar. Hoewel de koplopergemeenten duidelijk voorlopen op hun collega’s, halen ook zij de doelstellingen niet. Hier is extra inspanning dus noodzakelijk; een schone taak voor de nieuwe gemeentebesturen.

Een gebrek aan budget wordt door de meeste gemeenten (54%) en provincies genoemd als grootste belemmering voor meer besparingsmaatregelen. Ook het gebrek aan ambtelijke capaciteit wordt door gemeenten vaak genoemd (39%).


De weg vooruit


De Taskforce Verlichting komt dit jaar met initiatieven, die de knelpunten verminderen of wegwerken. Zo zal de Taskforce met  voorstellen komen voor het creëren van investeringsbudget voor energiebesparing in de openbare verlichting. Ook worden afspraken gemaakt met netbeheerders om de problemen die zich voordoen rond dimmen en onbemeterde netten aan te pakken.

Daarnaast zal de Taskforce Verlichting in 2010:
-          rapporteren over de uitkomsten van de LED-pilots
-          diverse praktijkbijeenkomsten voor gemeenten en provincies organiseren;
-          gemeenten en provincies blijven informeren over actuele en technische ontwikkelingen, via onder meer de nieuwsbrief en website;
-          samen met de NSVV de verlichtingsrichtlijnen aanpassen aan de huidige technische mogelijkheden;
-          een energielabel voor de openbare verlichting introduceren.
 
Het volledige onderzoek kan worden gedownload via: http://www.senternovem.nl/openbareverlichting/Publicaties/rapport_monitoring_openbare_verlichting_2009.asp

</