Verticaal plantsoen in Bloemstraat Arnhem

vrijdag 24 september 2010
timer 4 min
Onlangs is de eerste ‘Standing Garden’ gerealiseerd in de Bloemstraat in Arnhem. Het ontwerp van Nexit Architecten en Buro Poelmans Reesink Landschapsarchitecten is het eerste tastbare resultaat van een onderzoek naar verticaal vegetatieoppervlak.
Verticaal plantsoen in Bloemstraat Arnhem

Verticaal plantsoen in Bloemstraat Arnhem

Onlangs is de eerste ‘Standing Garden’ gerealiseerd in de Bloemstraat in Arnhem. Het project is ontworpen door Nexit Architecten in samenwerking met Buro Poelmans Reesink Landschapsarchitecten. Het is het eerste tastbare resultaat van een onderzoek naar verticaal vegetatieoppervlak.

Onderzoek groen bij gebrek aan ruimte


Het concept ‘Standing Garden’ is het resultaat van een in 2006 begonnen onderzoeksproject van Nexit en Poelmans Reesink, ondersteund door het Stimuleringsfonds voor Architectuur. Hierbij is onderzoek gedaan naar alternatieve mogelijkheden voor traditionele groeninvullingen in stedelijke gebieden, met name bij gebrek aan ruimte.

Proefproject


Het concept van de verticale tuin werd vrij snel overgenomen door de gemeente Arnhem die uiteindelijk ook opdrachtgever is geworden van het eerste proefproject en de financiële middelen heeft vergaard om het te kunnen realiseren. Er is een inventarisatie gemaakt van mogelijke locaties waarbij de Bloemstraat werd aangewezen door de wethouder destijds, Chris de Ronde.


Locatiekeuze


De Bloemstraat is gelegen in de Spoorhoek; een woon/winkel buurt dicht tegen het centrum van Arnhem, waar weinig natuurlijke plekken beschikbaar zijn voor openbaar groen. Daarbij hadden de buurtbewoners van deze buurt ‘groen’ aangeduid als speerpunt. Binnen het ‘speerpuntenbeleid’ van de gemeente Arnhem wordt bewoners gevraagd onderwerpen aan te geven die de gemeente zou moeten oppakken. Vandaar dat dit initiatief om de blinde (kop)gevels te gebruiken voor openbaar groen op deze plek goed kon worden gerealiseerd.  


Verticaal vegetatieoppervlak


Het project aan de Bloemstraat in Arnhem is een pilotproject waarin verschillende principes van verticale vegetatie worden getest. Met de resultaten van de pilot wordt op dit moment door Nexit de inzet van architectonische constructies voor verticaal vegetatieoppervlak doorontwikkeld. Diverse toepassingsmogelijkheden worden in samenwerking met expertise partijen nader onderzocht. Er wordt gekeken naar de mogelijkheden van een zelfdragend, vrijstaand verticaal plantsoen zoals aan de Bloemstraat maar er wordt ook onderzoek gedaan naar verticale plantsoenen als onderdeel van gebouwontwerpen.


Klimaatbestendige eigenschappen


De Standing Garden in Arnhem bestaat uit verzinkte, stalen korven, gevuld met lavasteen en sedum. Dit vormt als het ware een ingebouwd irrigatiesysteem dat zorgt voor vochthuishouding en verdamping. Een verticaal plantsoen kan daarmee een belangrijke bijdrage leveren aan waterbuffering in de stad.

Wilbert de Haan, projectleider van Nexit: “Door de klimaatverandering krijgen we in dicht bebouwd stedelijk gebied, waar de ruimte voor groen schaars is, last van zomerse hitte, meer neerslag en verminderde luchtkwaliteit. Door de regenwaterafvoer door de constructie te leiden kan deze piekbelastingen op het riool opvangen en in geval van grote hoeveelheden regenwater een buffer vormen.” De verdampende werking van de constructie zorgt voor een natuurlijke koeling van de straat en aangrenzende woningen. Tegelijkertijd draagt het groenoppervlak bij aan verbetering van de luchtkwaliteit en functioneert het als habitat voor uiteenlopende vogelsoorten.

Materialen


Deze wand in Arnhem bestaat uit elipsvormige korven, die vrijstaand voor de gevel zijn geplaatst. De Haan: “De mogelijkheden voor verschillende materialen en vormen zijn legio, af te stemmen op specifieke randvoorwaarden van een project. Voor andere projecten kunnen we de korven ook als gevelpaneel met een dikte van 15 cm uitvoeren. Daarbij zijn de korven vervangbaar.”


Toepassingen


Het concept kan worden toegepast in bestaande en nieuwbouwsituaties, vrijstaand of geïntegreerd. De Haan: “Het is belangrijk is dat het systeem goed past in de bouwkundige logistiek van een aannemer. De gevel in de Bloemstraat bijvoorbeeld, is binnen een week gerealiseerd. De kweek, vulling en controle op de groei en het aanslaan van de vegetatie in de korven gebeurd op de werf van de hovenier. De elementen komen pas aan op de bouwlocatie als ze helemaal goed volgroeid zijn.”

Terug naar overzicht >>>