Water in de hoofdrol op Benthemplein Rotterdam

donderdag 19 juni 2014
timer 4 min
Door het veranderende klimaat regent het vaker en harder. Om de riolering te ontlasten moet de opvang van regenwater in Rotterdam op veel plekken worden afgekoppeld. De gemeente Rotterdam en ontwerpbureau De Urbanisten vonden elkaar in een unieke aanpak; het Benthemplein in Rotterdam werd omgebouwd tot sportief en recreatief waterplein. Aannemers­bedrijf Wallaard zorgde voor de uitvoering en ACO leverde zowel de LED-line- als de roestvast stalen ‘riviergoten’.

(Klik op de foto voor meer fotomateriaal)

 

Op het Benthemplein, zoals dat nu is heringericht (zie hoofdartikel Straatbeeld magazine juni)  wordt het regenwater afkomstig van de omliggende straten en vanaf de daken van de omliggende gebouwen, opgevangen in drie bassins. Het water loopt door grote glimmende ‘riviergoten’ over het plein naar twee ondiepe bassins. Het diepste bassin, dat als sportveld wordt gebruikt, loopt pas bij extreme regenval onder water en functioneert zo als extra bufferruimte voor het regenwater dat vanaf de straten uit de buurt naar het plein wordt geleid. Dat deel van de wijk is dus afgekoppeld van de stadsriolering. De totale buffercapaciteit van het Benthemplein bedraagt maar liefst 1700 kuub. Op die manier wordt het riool ontlast en als gevolg daarvan verdere wateroverlast in straten en kelders van gebouwen voorkomen.

 

Riviergoten en een waterbron

Over het hele Benthemplein liggen drie strengen RVS riviergoten verdeeld. De goten hebben allemaal een lengte van maximaal 4 meter en zijn 300 of maar liefst 1000 mm breed. De RVS goten zijn voor de stevigheid met beton ondervuld. Boer: “Je ziet het water stromen door de brede, glimmende roestvast stalen goten; als een kleine rivier. Deze leiden het water naar de bassins waar het regenwater langzaam wegloopt in de bodem of naar de Noordsingel wordt afgevoerd. Wanneer het eenmaal droog is, zien die goten er nog steeds prachtig uit.” Op het plein is tevens een regenbron gecreëerd. Het regenwater vanaf het dak van een van de panden op het plein stroomt door een 200 mm afvoerpijp richting een bovengrondse ‘waterbron’ aan de zuidkant van het plein. De waterbron voorziet enkele van de RVS riviergoten van water.

 

LED-verlichte sleufgoten

Behalve de riviergoten heeft ACO tevens sleufgoten toegepast. De sleufgoten van het type ACO Fineline met zeer zuinige koud-witte LED-verlichting zijn waterdicht. De lampen zijn namelijk ook toegepast in de bassins die onder water komen te staan. De voeding en overspanningsbeveiligingen zijn in een speciaal ontwikkelde waterdichte elektrakast in de grond aangebracht. Bijzonder is dat deze waterdichte sleufgoten met LED-verlichting ook zodanig zijn ontworpen, dat er vrachtwagens overheen kunnen rijden, een vereiste in verband met de bevoorrading van de gebouwen die aan het plein zitten.

 

Geen aansluitingsproblemen

Johan Bronkhorst was namens aannemersbedrijf Wallaard betrokken bij de bouw van het Benthemplein. Een uitdagend project, vond Bronkhorst. “Juist omdat alle facetten erin zaten: riole­ring, bestrating, asfalt, staalwerk.” Vooral de maatwerk RVS riviergoten bleken een flinke uitdaging. “Niet alleen was ACO de scherpste qua prijs”, vertelt Bronkhorst, “ACO was al bij het project betrokken via de gemeente Rotterdam doordat ze de lijngoten leverden, de Finelines met de LED-verlichting. Daarom was het slim om ook de riviergoten door ACO te laten maken. Anders hadden we met nog een extra partij rekening moeten houden. Nu waren er wat dat betreft geen aansluitproblemen.”

 

Uniek eindproduct

Boer over de algemene samenwerking: “In andere projecten zie je nog weleens dat de ontwerper bij de oplevering pas te zien krijgt hoe het project geworden is. Dat was hier beduidend anders geregeld. Zo hadden we regelmatig overleg op de bouwplaats en was iedereen erg betrokken. Je kunt op de tekentafel wel van alles bedenken, maar in de praktijk pakt het toch soms anders uit. Belangrijk is dan om met elkaar te praten. We waren echt een team van supergemotiveerde bouwers met betrokkenheid van alle partijen. Niet alleen in het eindresultaat, maar ook in de weg ernaar toe een uniek project.”

 

Boek het Wondere Waterplein

Om omwonenden van een waterpleinproject op een heldere manier het concept uit te leggen, maakten de Urbanisten het cartooneske boek Het Wondere Waterplein

Voor abonnees van Acquire Publishing-titels, waaronder Straatbeeld, BuitenSpelen en Stedebouw & Architectuur, is dit boek nu met korting verkrijgbaar, voor slechts € 13,95 inclusief BTW en verzendkosten.

 

Bestellen via info@acquirepublishing.nl .

 

Benthemplein in Straatbeeld magazine

In de juni editie van 2014 van Straatbeeld magazine leest u een hoofdartikel over het Benthemplein in Rotterdam, inclusief alle sportieve en recreatieve faciliteiten. Download dit artikel nu gratis door op onderstaande pdf 'Straatbeeld Benthemplein Rotterdam' te klikken.
 

De hele editie van Straatbeeld lezen? Word lid van Acquire Publishing om het nummer te downloaden in onze bibliotheek of mail naar info@acquirepublishing.nl om het nummer na te bestellen.

Meer artikelen met dit thema

Slimme én toegankelijke openbare ruimte

7 jun om 12:02 uurtimer4 min
Toen ik het thema van deze uitgave vernam, slimme openbare ruimte, buitelden er direct allerlei dromen, wensen,…
Lees verder »

Amsterdams Leidseplein heeft een nieuw jasje

27 mei om 17:25 uurtimer2 min
In het verleden struikelden bezoekers van het Leidseplein in Amsterdam soms over de fietsen en brommers. Dat is…
Lees verder »

Publicatie over vergroenen bedrijventerreinen met inspirerende voorbeelden

27 mei om 14:45 uurtimer2 min
Stichting Steenbreek en de provincie Zuid-Holland maken werk van het vergroenen van bedrijventerreinen. Een eerste…
Lees verder »

Veilig en schadevrij parkeren van e-bikes

27 mei om 11:01 uurtimer2 min
Het aandeel elektrische fietsen groeit enorm in Nederland. De elektrische fiets wordt steeds vaker gebruikt als (…
Lees verder »

Slimme afvalbak zorgt voor efficiënte afvalverzameling

26 mei om 12:29 uurtimer5 min
De WasteMate is een slimme en duurzame afvalbak werkzaam op basis van zonne-energie. De data gedreven afvalbak…
Lees verder »

Oog op de toekomst met de verlichting op Zerniketerrein Groningen

26 mei om 11:44 uurtimer3 min
Het Zerniketerrein in Groningen staat vol met gebouwen van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool…
Lees verder »

Klimaatadaptieve maatregelen hangen af van lokale condities en ambities

20 mei om 12:42 uurtimer2 min
Er worden steeds meer eisen gesteld aan klimaatadaptieve watermanagementoplossingen. Deze eisen zijn bijvoorbeeld…
Lees verder »

Wat zijn de ervaringen met ovl-managementsystemen?

19 mei om 11:59 uurtimer5 min
Steeds meer gemeenten maken gebruik managementsystemen voor de openbare verlichting. Leo Snaar van de gemeente…
Lees verder »