Vleuterweide, wonen in dorpse sfeer

donderdag 17 april 2008
timer 2 min
Vleuterweide, wonen in dorpse sfeer Bij de inrichting van het stadsdeel Vleuterweide, dat deel uitmaakt van de Vinexwijk Leidsche Rijn, staat de openbare ruimte als bindend element centraal. Door de inrichting moet er in de buitenruimte eenheid ontstaan rond 6000 woningen.
Vleuterweide, wonen in dorpse sfeer

\"\"

Vleuterweide, wonen in dorpse sfeer

Bij de inrichting van het stadsdeel Vleuterweide, dat deel uitmaakt van de Vinexwijk Leidsche Rijn, staat de openbare ruimte als bindend element centraal. Door de inrichting moet er in de buitenruimte eenheid ontstaan rond 6000 woningen.

Mirjam Koevoet van 1:1 stadslandschappen: “Het begon met een handboek vol richtlijnen maar nu is het inmiddels uitgegroeid tot een meerjarige opdracht in doorlopende uitvoering. Wij leggen dan ook niet alleen de basis voor de inrichting, 1:1 draagt ook zorg voor de nodige continuïteit en flexibiliteit in de toepassing.” Gezocht is naar typische sferen en een gezamenlijk thema: dorps - in de zin van landschappelijk - wonen. Koevoet: “ Als je dit vertaalt naar de praktijk dan levert dit een raamwerk van landschappelijke elementen op die afwisselend toonaangevend zijn. Soms zijn bomen dominant, dan is het weer water, riet, gras of zijn het hoogteverschillen die het beeld van een straat bepalen.”

Daarnaast zijn er zes details uitgelicht die refereren aan een dorpse sfeer. Zo wordt in het straatbeeld duidelijk verschil gemaakt tussen stoep en straat door verschillende materialen te gebruiken. Iedere straat krijgt bovendien een multifunctionele strook; soms verwerkt deze zichtbaar de afwatering, op andere plekken vormt deze strook de duidelijke scheidslijn tussen lopen en rijden. Koevoet: “Met behulp van groen wordt de overgang tussen openbaar en privé, straat en tuin duidelijk geaccentueerd. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan ogenschijnlijk kleine details die ieder huis toch iets persoonlijks en dorps kunnen geven, zoals bankjes naast de deur of kleine veranda’s.”

Terug naar overzicht >>>