Wachttorens Leidsche Rijn

woensdag 30 april 2008
timer 2 min
Wachttorens Leidsche Rijn In Leidsche Rijn wordt het bijzondere gegeven van het Romeinse verleden gebruikt om de Vinex wijk meer identiteit te geven. Naast de parken op archeologische vindplaatsen en de Romeinse weg worden de locaties van de wachttorens beleefbaar gemaakt.
Wachttorens Leidsche Rijn

\"\"

Wachttorens Leidsche Rijn

In Leidsche Rijn wordt het bijzondere gegeven van het Romeinse verleden gebruikt om de Vinex wijk meer identiteit te geven. Naast de parken op archeologische vindplaatsen en de Romeinse weg worden de locaties van de wachttorens beleefbaar gemaakt.

De wachttorens, in een reeks van vier, zijn door OKRA landschapsachitecten BV ontworpen. Drie ervan zijn al geplaatst, de laatste wordt dit jaar geplaatst in het park Groot Zandveld, waarvoor OKRA eveneens het ontwerp gemaakt heeft. Monique Fokker van OKRA: “Voor het zichtbaar maken van de locatie van de wachttoren is bewust gekozen voor terughoudendheid. De enorme waarde in betekenis van de relicten staat in schril contrast met de fragielheid en kwetsbaarheid ervan. Gekozen is om de wachttoren niet letterlijk fysiek gestalte te geven. Los van het feit dat er op de locatie zelf niet gefundeerd kan worden, is de valkuil van ‘re-inventing history’ levensgroot. Het bouwwerk zou meer zeggen van onze huidige inzichten dan van de wachttoren zelf.”

\"De footprint van vier en een halve meter bij vier en een halve meter wordt tot leven gewekt door een Corten-stalen plaat die net iets zweeft boven het maaiveld. De vier hoekpalen worden vormgegeven als lichtpunten in de plaat. Monique:”De lichtpunten worden nu als het ware barometers in de wijk, die de informatie van het weer gecodeerd doorgeven. Daarmee refereert de nieuwe functie in het hedendaagse aan de oorspronkelijke functie.”

Terug naar overzicht >>>