Wat is de lelijkste straat van Amsterdam?

maandag 1 augustus 2011
timer 3 min
Nu de Wibautstraat wordt opgeknapt, is die wellicht niet meer de onooglijkste straat van de stad. Tijd voor een verkiezing van een opvolger.
Wat is de lelijkste straat van Amsterdam?

 


Afzichtelijk


Amsterdammers waren het vele jaren eens: de Wibautstraat werd met stip aangewezen als de lelijkste straat van de stad. De bebouwing is een vreemd allegaartje en het wegenplan, deels voorzien van ventwegen, was onduidelijk. Inmiddels is de straat strak ingericht. Dat is volgens velen een verbetering, al is het wachten op de beloofde bomenrijen.

Een mooi moment om de balans op te maken. Is die verfoeilijke Wibautstraat nog wel de meest afzichtelijke straat van de stad? Of is de Wibautstraat inmiddels ingehaald? Heeft de opknapbeurt de jarenlange koploper van de voorhoede gestoten? Dat kan. Aan de Amsterdammers het woord.

Discussie


Op Twitter is de discussie over het nieuwe lelijke eendje al losgebarsten. Deelraadslid Jorrit Nuijens (GroenLinks) van het stadsdeel Centrum vindt het Mr. Visserplein inmiddels sterk verbeterd. Hij vindt de Vijzelstraat lelijker - en blijft daarmee met zijn kritiek sportief in zijn eigen stadsdeel.

Collega Herbert Kuiling (PvdA) vindt laatstgenoemde straat juist weer niet zo verschrikkelijk. Volgens hem is het slechter gesteld met het gebied ten noorden van de Rozengracht. Carmen Westra, voorlichter bij de Dienst Werk en Inkomen (DWI) - het zijn veelal ambtenaren die druk discussiëren - vindt de Valkenburgerstraat, in het verlengde van de Weesperstraat, de lelijkste straat.

Bartho Boer, hoofd voorlichting van de gemeente, nomineert de Vlaardingenlaan. Victor Pallemans noemt de Weesperstraat 'absoluut de lelijkste straat van 020'. Maar hij brengt er een nuance in aan: 'Er werken wel mooie mensen'.

En VVD-raadslid Daniël van der Ree vraagt zich af welke 'cultuurbarbaar' het Stadionplein als lelijkste straat op de lijst heeft gezet. Hij vindt een medestander in een twitteraar die het 'jammer vindt dat er zoveel mooie straten zijn genomineerd'.

Waarschijnlijk doelt deze figuur, die zichzelf Amsterdam 1012 noemt, op de verkiezing van de lelijkste straat van Amsterdam die de gemeente op internet is begonnen. Als voorzet noemt de gemeente: Arena Boulevard, Borgerstraat, Burgemeester de Vlugtlaan, Haarlemmer Houttuinen, Jan Evertsenstraat, Jodenbreestraat, Kinkerstraat, Marnixstraat, Prins Hendrikkade, Stadhouderskade, Strawinskylaan, Valentijnkade, Vlaardingenlaan en Witte de Withstraat.

Voorlopige winnaar


Voorlopige winnaar bij de gemeentepoll is de Kinkerstraat, met veertien procent van de stemmen. De Arena Boulevard staat op een goede tweede plek. Boer: 'Maar een eensluidend oordeel als bij de Wibautstraat zien we in de verkiezing vooralsnog niet terug.' Als er uiteindelijk een straat is bekroond tot 'lelijkste', dan bekijkt de gemeente of de straat een beetje mooier kan worden gemaakt. Boer: 'Als er tenminste niet al plannen voor liggen.'

Interessant is dat Boer de verkiezing lanceerde omdat volgens hem 'het monster' van de stad, de Wibautstraat, door de inrichters wel getemd is. Het is echter de vraag of dat zo is. Op Twitter blijven veel mensen hardnekkig aan de Wibautstraat hangen als 'lelijkste straat'.  

Sjors Rodenburg merkt op dat de Wibautstraat minder goed verbeterd is dan wordt gedacht. Hij ziet de strakke middenberm, het hart van het ontwerp van de inrichting, meer als een obstakel voor fietsers, nu die is verhoogd. Zijn het ontwenningsverschijnselen? Of zal de Wibautstraat, ondanks de facelift, weer als lelijkste uit de bus komen?

Bron: Parool