Wijkcentrum Ploosche Hof Den Bosch

dinsdag 25 mei 2010
timer 3 min
Nieuw wijkcentrum Ploosche Hof 's Hertogenbosch In Den Bosch zijn wijken Haren, Donk en Reit gerevitaliseerd. Onderdeel daarvan is de herontwikkeling van het wijkcentrum Ploosche Hof naar ontwerp van Parklaan Landschapsarchitecten. In 2010 is de tweede fase afgerond en heeft dat gebied de naam Maris Krijgsmanhof gekregen.
Wijkcentrum Ploosche Hof Den Bosch

Nieuw wijkcentrum Ploosche Hof ‘s Hertogenbosch

In Den Bosch zijn wijken Haren, Donk en Reit gerevitaliseerd. Onderdeel daarvan is de herontwikkeling van het wijkcentrum Ploosche Hof. In 2010 is de tweede fase afgerond en heeft dat gebied de naam Maris Krijgsmanhof gekregen.

Parkeerplaatsen richtinggevend


De gemeente ’s Hertogenbosch schakelde Parklaan Landschapsarchitecten BV in voor de herinrichting van het Ploosche Hof. Het programma voor de openbare ruimte bestond, zoals gebruikelijk bij dit soort opgaves, uit een groot aantal parkeerplaatsen. De maatvoering van de parkeerplaatsen is sterk richtinggevend geweest bij de inrichting.

Parkeerplein, geen parkeerterrein


Het stramien van parkeervakken en ontsluitingswegen is over het plangebied gelegd. Sommige parkeervakken zijn met haagbeplanting en bomen ingevuld. Door dit patroon is een parkeerplein ontstaan dat op rustige momenten niet de uitstraling heeft van een verlaten parkeerterrein. De sfeer wordt dan bepaald door de verspreid staande bomen (Gelditia Triachantos ‘Imperial'), haagblokken (Lonicera nitida ‘Lemon Beauty') en type Brussel straatverlichting van Philips uit de reeks Metronomis.


Centrale fiets- en wandelstrip


Maar er moest ook ruimte worden gevonden voor een doorgaande fiets-wandelverbinding waardoor iedereen op een prettige en veilige manier naar school of de winkel kan. Uit het stramien voor parkeervakken en ontsluitingswegen is daarom een wandel- en fietsstrip uitgespaard. De wandel- en fietsstrip ligt centraal door het gebied en verbindt het Ploossche Park met de groenzone de Heinis. Door de centrale ligging zullen zowel wandelaars vanuit het zorgcentrum, kinderen van school als winkelend publiek zich op de strip verzamelen.


Tegels en meubilair


De strip is bestraat met tegels ontworpen door Baukje Trenning. Op de ene tegel is een soort streepjescode zichtbaar op de andere gestileerde handjes. Op de wandelstrip is meubilair geplaatst dat speciaal voor dit project door Studio Parade is ontwikkeld. De Studio ontwikkelde de stoelen, banken en krukjes met een uitstraling alsof de keukenstoelen op straat zijn gezet. ABC maakte en leverde het straatmeubilair dat is gemaakt van lignostone. Dit materiaal heeft de uitstraling van hout maar is vijf keer zo hard en twee keer zo elastisch is. Het meubilair is met pinnen vastgezet in de bestrating.

Speelplek


Het schoolplein is vormgegeven als een speelplek die ook na schooltijd gebruikt kan worden met een trapveldje en verschillende speeltoestellen van Kompan. Rond het schoolplein is gekozen voor het Fietshek van Streetlife waardoor kinderen niet achter de tralies verdwijnen maar wel weten waar de grens ligt. De betonnen banken en trapelementen op het speelterrein zijn van Giverbolux.

Terug naar overzicht >>>