Zelfbeheer openbaar groen vergroot leefbaarheid

donderdag 30 juni 2011
timer 2 min
Met de Culemborgse wijk EVA-Lanxmeer als voorbeeld staat gemeenten niets meer in de weg om te kiezen voor ecologisch zelfbeheer van hun openbaar groen. Na vijf jaar ecologisch zelfbeheer van het openbaar groen zijn de bewoners van de ecologische wijk in Culemborg erg tevreden.
Zelfbeheer openbaar groen vergroot leefbaarheid

 

Ongekende diversiteit


Het openbaar groen in de wijk kent een ongekende diversiteit en het samenwerken in het groen zorgt voor een sterke betrokkenheid en sociale cohesie. Bovendien blijkt deze alternatieve beheervorm voor de gemeente niet duurder dan de werkwijze in andere wijken. Dit blijkt uit een effectstudie van de Wetenschapswinkel van Wageningen UR (University & Research centre) in opdracht van de wijkbewoners verenigd in de stichting Terra Bella.

Duurzaam omgaan met hulpbronnen


De bewoners laten zien dat je niet hoeft in te leveren op moderne verworvenheden als wooncomfort en mobiliteit als je ecologische principes leidend laat zijn. EVA-Lanxmeer is een sterk voorbeeld van duurzaam omgaan met hulpbronnen, de leefomgeving en met elkaar. Inmiddels zijn er, geïnspireerd door EVA-Lanxmeer, in Zutphen, Amersfoort en andere gemeenten vergelijkbare initiatieven.

Rijke flora en fauna


Ook in ecologisch opzicht blijkt EVA-Lanxmeer interessant. De wijk kent een rijke flora en fauna en herbergt veel soorten die bijzonder zijn voor de ecologie van Nederland. Zo zijn er naast iconen als de Gewone Grootoorvleermuis en de IJsvogel, diverse bedreigde dier- en plantensoorten (Rode-lijstsoorten) aangetroffen, zoals de Groene Specht, de Spotvogel en de Kemphaan, de nachtvlinder Populierengouduil en de plant Kamgras.

Monitorsysteem


Door het ontbreken van gestructureerd verzamelde gegevens over flora en fauna konden de onderzoekers nog geen wetenschappelijk oordeel vellen over de biodiversiteitontwikkeling in de wijk. Om dat in de toekomst wel te kunnen, hebben ze een monitorsysteem ontwikkeld. Op dit moment zetten enthousiaste vrijwilligers daarmee de eerste stappen. Om de continuïteit te waarborgen, adviseren de Wageningse onderzoekers om nieuwe bewoners actief bij het beheer van het openbaar groen te betrekken.

Bron: Groene Ruimte