Zwolse stoeptegels als kunst

donderdag 5 augustus 2010
timer 3 min
In het trottoir van de Zwolse 'grachtengordel' zijn achthonderd, met kunst bedrukte tegels geplaatst. Het bedrijf Ro-add produceerde de tegels. Het project met de naam Met Voeten Getreden werd bedacht voor het Bevrijdingsfestival van de stad. (foto Frans Paalman)
Zwolse stoeptegels als kunst

Zwolse stoeptegels als kunst

In het trottoir van de Zwolse 'grachtengordel' zijn achthonderd, met kunst bedrukte tegels geplaatst. De bedrukte tegels zijn geproduceerd door het Kamps bedrijf Ro-add. Het project met de naam Met Voeten Getreden werd bedacht voor het Bevrijdingsfestival van de stad.

Reclame-concept


\"Ons bedrijfsconcept is ontstaan omdat er een vorm van reclame op straat miste volgens ons\", vertelt Robert-Paul Caron van Ro-add. \"Het horizontale vlak werd niet gebruikt. Daar zijn we met deze bedrukte stoeptegels op ingesprongen.\" Carons bedrijf produceert de tegels voor allerhande doeleinden. \"We maken ze natuurlijk als reclame-uitingen maar ook voor gemeenten en particulieren.\"

Bedrukte, gecoate tegel


De tegels onderscheiden zich van standaard bestratingmateriaal. \"Wij krijgen ze al voorbewerkt aangeleverd door de betonproducent”, legt Caron uit. “Vervolgens maken wij het oppervlakte wit, waardoor er een soort A4'tje ontstaat. Die gaat een grote printer in en daarna wordt de bedrukte tegel gecoat met verschillende lagen. Zo worden ze slijtvast, zijn ze beschermd tegen de zon en zijn ze anti-slip.\"

Kunstenaars en initiatiefnemers


Op de 'Zwolse' tegels zijn 65 verschillende ontwerpen van 65 verschillende kunstenaars gedrukt. Die ontwerpen zijn gebaseerd op het 'Vrijheid Wereldwijd'-thema van het Bevrijdingsfestival van dit jaar, een idee van kunstenaars Mark van Enk, Marit Otto en organisator Niek van der Sprong. Bedrijven, instellingen en inwoners kunnen de tegels tegen betaling 'adopteren'. Zo worden de tegels een cadeau van de stad, aan de stad, aldus de initiators.
    


Tegels ‘uitlezen’ met mobiele telefoon


Naast de tegels voor in het trottoir, zijn er ook nog tegen de honderd stuks in productie die door mensen zijn besteld voor in hun eigen tuin of op de oprit. \"En we hebben een deel van de tegels gemaakt met een QR-opdruk\", zegt Caron. \"Dat zijn afbeeldingen van een soort streepjescode die met een speciale applicatie op mobiele telefoons te lezen zijn. Die streepjescodes verwijzen naar websites van bijvoorbeeld de kunstenaars of naar die van het Bevrijdingsfestival.\" (Zie afbeelding #2 in dia-show)

Projecten


Ro-add tegels werden eerder geplaatst bij vergelijkbare kunstprojecten, waaronder in 2009 Kunst aan de oever in Amsterdam (afbeelding #1), maar ook bij gemeentelijke beleidsprojecten zoals de pilot die dit jaar plaatsvond in de gemeenten Delft en Westland met Dick Bruna verkeerseducatie. Lees het artikel

Verkeerseducatie met Dick Bruna

op verkeerinbeeld.nl.

Bron: De Stentor

Terug naar overzicht >>>