Project

Schoolplein Schiedam wordt sportveld

Sportpark Woudhoek in Schiedam is een multifunctioneel sportveld waar buurtkinderen dertien verschillende sporten kunnen beoefenen. Samen met de gemeente en de Richard Krajicek Foundation legde VelopA-Omniplay een unieke Krajicek Playground aan waar alle bewoners gebruik van kunnen maken.

Schoolplein Schiedam wordt sportveld

Krajicek Playground

Het begon allemaal met de renovatieplannen voor het schoolplein van Openbare Daltonbasisschool De Klinker. Toen de directeur van de school hoorde dat Schiedam op zoek was naar een locatie voor een nieuwe Krajicek Playground legde zij contact met de gemeente. Die Playground is er gekomen – met alles erop en eraan.

Van schoolplein tot sportplein

Volgens Ronald Ultee, teamleider Sport en Recreatie bij de gemeente Schiedam, was het schoolplein een zeer geschikte plek. Ultee: “We wilden van het schoolplein al een sportplein maken voor de hele wijk. Omdat er naast het plein ook nog een kunstgrasveld lag, waren er zelfs nog meer mogelijkheden.” De gemeente nam contact op met de Richard Krajicek Foundation (RKF). Die wilde graag meewerken aan een nieuwe Playground, maar stelde wel een aantal eisen. Niet alleen het schoolplein, maar ook het naastgelegen kunstgrasveld moest opnieuw worden ingericht.

Niet te veel poespas

De gemeente organiseerde een buurtoverleg voordat ze verschillende partijen vroeg een offerte uit te brengen. Ultee: “Als we iets aan een buurt veranderen, vinden we het belangrijk om dit in goed overleg met buurtbewoners te doen. Die waren dan ook vanaf moment één bij dit project betrokken.” De boodschap van de omwonenden was duidelijk: niet te veel poespas. De gemeente nam deze eis over en vroeg zes verschillende partijen, waaronder VelopA-Omniplay, een offerte uit te brengen voor de inrichting van de Playground.

Buurtbewoners enthousiast

De gemeente vroeg VelopA-Omniplay de plannen ook aan de buurtbewoners te presenteren. Ultee: “Met de juiste faciliteiten stimuleren we dat kinderen meer bewegen, en dus gezonder worden. Bovendien is het goed voor de sociale cohesie in de buurt als er een uitnodigende plek is voor ouders om langs de kant te zitten.” De buurtbewoners wilden wel de garantie hebben dat kinderen de Playground ook daadwerkelijk zouden gebruiken. De afdeling Sport en Recreatie van de gemeente Schiedam gaf daarom toezegging te gaan investeren in de nodige begeleiding. Inmiddels zijn er bij sportpark Woudhoek zes sportcoaches actief die de begeleidingstaak op zich nemen.

Belangrijke rol sportcoaches

Sportcoaches zijn jongeren uit de buurt die van Sport en Recreatie een opleiding ‘Leider Sportieve Recreatie’ volgen. Op basis van een vrijwilligerscontract organiseren ze sportieve evenementen en activiteiten voor buurtkinderen. Ze laten kinderen in contact komen met sporten waarmee ze anders nooit in aanmerking zouden komen. Ze hebben een voorbeeldfunctie en in die hoedanigheid spreken ze jongeren op straat aan om ook sportief te worden. Daarnaast proberen ze ouderen uit de buurt actief bij de organisatie van activiteiten te betrekken. De gemeente kan sportcoaches voordragen voor een scholarship van de RKF, die dan € 1000,- meebetaalt aan hun opleiding. Als voorwaarde zet de sportcoach zich 100 uur in op de Playground. Op dit moment ondersteunt de RKF bijna honderd van deze scholarshippers. Ook VelopA-Omniplay sponsort een aantal sportcoaches met een scholarship.

Wilt u meer lezen? Klik hier voor het hele artikel.

 

Deel dit artikel