Project

Passende voorzieningen in historisch centrum Dwingeloo

De openbare ruimte van het centrum van Dwingeloo in de gemeente Westerveld heeft een totale upgrade ondergaan. De groene brink is daarbij voorzien van elektra- en watervoorzieningen voor de weekmarkt en evenementen.  

Passende voorzieningen in historisch centrum Dwingeloo

Totale upgrade openbare ruimte

Dwingeloo is een Drenths dorp dat onderdeel uitmaakt van de gemeente Westerveld. Het centrum wordt gevormd door de groene brink en is een beschermd dorpsgezicht. De kwaliteit van de openbare ruimte van de brink, waaronder groenvoorziening, meubilair, bestrating en openbare verlichting, voldeden niet meer aan de criteria van de gemeente Westerveld.

Markt- en evenementenvoorzieningen

Tijdens de herinrichting zijn ook de voorzieningen voor de weekmarkt en evenementen op de brink onder handen genomen. In het gehele projectgebied zijn diverse STRAATkasten model Energiezuil toegepast. Deze hebben een passende kleur gekregen waardoor de kasten nauwelijks opvallen. De Energiezuil beschikt over drie gescheiden compartimenten (energiebedrijf, beheerdersdeel en gebruikersdeel) en zijn uitermate ergonomisch voor de gebruikers (zoals kooplieden). Daarnaast zijn er enkele PUTkasten model Watertap toegepast waardoor men beschikt over voldoende drinkwater.

Passende uitstraling

Bij de keus van nieuwe bestrating, lichtmasten en armaturen heeft de gemeente zich laten adviseren door een klankbordgroep. Hierbij zijn duurzaamheid en energiezuinigheid bepalend geweest, alsook een passende uitstraling in de beschermde dorpskern. De keus van de straatstenen viel op de Varia mix.
 

Deel dit artikel