Sport en spel terug in Ketelveld

donderdag 17 januari 2013
timer 3 min
Eind 2010 werd het vernieuwde Ketelveld in het Haagse stadsdeel Laak officieel geopend. De Johan Cruyff Foundation en de Richard Krajicek Foundation werkten hiervoor nauw samen met de gemeente. Anderhalf jaar later zijn de drie partijen nog altijd tevreden over de succesvolle openbare sportlocatie.

Sport en spel terug in Ketelveld

 

Gebrek aan sportlocaties

Er was in Laak een groot gebrek aan openbare sportlocaties. De gemeente was verheugd om de Richard Krajicek Foundation (RKF) en de Johan Cruyff Foundation (JCF). Wethouder Karsten Klein: “Niet overal in de stad willen bewoners dergelijke sportvoorzieningen en niet overal zijn die even noodzakelijk. Voor Laak was dat wel anders. Er was weinig aanbod en relatief weinig wijkbewoners waren actief bezig met sporten.”

Uitgebreide sportplek met positieve sfeer

“Voor de buurt – zelfs voor de hele stad – is het fantastisch dat er nu zo’n uitgebreide sportplek is,” aldus Klein. “Door de samenwerking met de RKF en de JCF hebben we veel meer bereikt dan we alleen als gemeente hadden kunnen bereiken. Er hangt een positieve sfeer rond het Ketelveld en er wordt van alles georganiseerd. Buurtbewoners waren voor aanvang van het project al enthousiast, en zijn dat nu nog steeds.” Het ontwerp van het Ketelveld is gemaakt door Velopa-Omniplay.

Sportvelden terug in de wijk


Voor Ilja van Holsteijn, manager van Cruyff Courts bij de JCF, illustreert het Ketelveld dat de belangrijke functie van sportvelden terugkeert in de wijken. Van Holsteijn: “Er zijn tijden geweest dat auto’s, huizen en parkeerplaatsen alle veldjes uit de wijken verdreven. Hier en daar stond misschien een wipkip, maar daarmee kan je niet sporten. Kinderen hebben het recht om te sporten en te spelen. Dankzij onze organisatie keren sportvelden weer langzaam terug in de wijk.” 

Hoge eisen aan begeleiding

Chris Kaper, accounthouder Krajicek Playgrounds, is blij met het Ketelveld. “De locatie loopt extreem goed. Er is een beheerder die onderhoud verricht en  de sport- en speluitleen verzorgt. Daarnaast loopt er iedere dag een sportleider rond. Hij heeft een groep van vrijwilligers opgebouwd die wekelijks meehelpt met activiteiten.” Naast sportbegeleiding stelf RKF zogenoemde scholarships beschikbaar waardoor jongeren de kans krijgen om enerzijds een opleiding te volgen en anderzijds iets terug te doen voor de wijk. "Via RKF Sportclubs leren jongeren zich bovendien aan bepaalde regels te houden, en wordt goed gedrag beloond", aldus Klein. Velopa-Omniplay is ook betrokken bij de scholarships, het bedrijf sponsorde 2 jaar lang een RKF scholar-shipper die bij het project betrokken was.

Klik hier voor het hele artikel.