Project

Nicolaasbrug verbindt oud met nieuw Zoetermeer

Door een nauwe samenwerking tussen de gemeente Zoetermeer en Bureau Stoep is het definitieve ontwerp van de ruim 50 meter lange Nicolaasbrug tot stand gekomen. De brug verbindt het oude en nieuwe centrum van Zoetermeer met elkaar. Daarmee is een lang gekoesterde wens van de gemeente in vervulling gegaan.

Het basisontwerp van de brug komt van Chantal Eijsackersvan de gemeente Zoetermeer. Bureau Stoep heeft dit ontwerp en de engineering verder opgepakt en uitgewerkt tot een aanbesteding gereed ontwerp.

 

De ligging van de brug is bijzonder met enerzijds woningbouw aan een betonnen kade anderzijds het Pastoorsbos met monumentale bomen. De robuust vormgeving in combinatie met het houten karakter van de brug past goed bij deze locatie.


Constructie

De brug is opgebouwd uit vier stalen delen met een composiet dek en houten balusters. De grootste overspanning van 18 meter gaat over land. Dit om te voorkomen dat de wortels van de monumentale bomen in het Pastoorsbos niet beschadigd worden. Daarmee loopt de brug voor ca. één derde deel door het bos. Het hekwerk bestaat uit robuuste houten balusters waarvan de onderlinge afstand varieert, hierdoor ontstaat er een spel van open en dicht. Bij de aanlandingen van de brug staan de balusters dicht op elkaar, in het midden verder van elkaar af. Zo ervaar je het water van de Dobbe het meest als je midden op de brug staat. De rvs handregel en tussenregels zijn opgenomen in de balusters waardoor een mooi en rustig beeld ontstaat. De hellinghoek en toog van de brug komen voort uit de doorvaarbaarheid van de brug.

Deel dit artikel