Biodiversiteit en industrieel verleden hand in hand in Manchester

maandag 22 mei 2023

Voor het eerst in honderd jaar tijd is een nieuw park gecreëerd in het centrum van Manchester. Mayfield Park vormt het groene hart van een nieuw megaproject, waarin op circa tien hectare verlaten industrieterrein onder andere ongeveer 1.500 woningen en een miljoen vierkante meter kantoorruimte, winkelruimte en diverse recreatievoorzieningen ontwikkeld worden. De ruim 2.5 hectare aan nieuw parklandschap brengt nieuw leven in de stad en maakt onderwijl eervolle verwijzingen naar het industriële verleden van de locatie.

Studio Egret West trad op als stedenbouwkundige, architect en landschapsarchitect voor The Mayfield Partnership. Gillespies was de uitvoerende landschapsarchitect in opdracht van aannemer PP O’Conner. Het park vormt het hart van het Mayfield project en is in het najaar van 2022 geopend, vooruitlopend op de nog te bouwen woon- en werkgebouwen. Een van de belangrijkste ingrepen in het gebied is het terugbrengen van rivier de Medlock. De rivier was de afgelopen vijftig jaar overdekt, onttrokken aan het zicht en ontoegankelijk voor dieren.

Verwijzingen naar het verleden

De Medlock is van grote waarde voor de ontwikkeling van dit gebied geweest. Door deze stroom kon hier ook industrialisatie plaatsvinden. In de achttiende eeuw vestigde Mayfield Print Works, een textieldrukkerij, zich aan dit water net buiten de stad. De Medlock speelt nu wederom een hoofdrol in het park. De paarse beplanting verwijst naar de specialisatie van de oude textielprinter, schaarse en dure paarsgekleurde stoffen werden in Mayfield bereikbaar gemaakt voor het grotere publiek. Door het hele park zijn verwijzingen naar het verleden van het terrein. Klimtorens zijn gebaseerd op funderingen van verdwenen bakstenen schoorstenen. Oude stalen balken zijn her en der neergelegd of hergebruikt in een nieuwe brug.

“Om de postindustriële esthetiek en de Mancuniaanse authenticiteit van het terrein te behouden, hebben we materialen gekozen die de details en kenmerken weerspiegelen die we oorspronkelijk op het terrein aantroffen.” – Studio Egret West

Het terrein heeft verschillende gebieden met eigen functies en sferen. Hierop zijn de toegepaste beplanting en het meubilair afgestemd. Langs de meanderende paden zijn Olympic Wave Banken toegepast, die de kromming van het pad volgen. In het speelgebied, waar de industriële sfeer met rode bakstenen het meest intens is, komen de zware Drifter Picknicksets en Drifter Banken tot hun recht. Deze extreem ruige banken zijn gemaakt met cortenstaal en flink doorleefde upcyclede balken. Op verschillende plekken langs de Medlock zijn uitkijkplekken gemaakt voorzien van extra diepe tweezijdige Solid-banken. De Solid Serif Top Seats zijn geplaatst op stenen keerwanden langs de borders en zijn voorzien van hoge rugleuningen en armsteunen voor meer zitcomfort.

Drie verschillende productfamilies

Het Streetlife meubilair komt van drie verschillende productfamilies, waardoor er diversiteit is in het kwaliteitsbeeld. De algehele terughoudende vormgeving en toepassing van eerlijke robuuste materialen van het meubilair zorgen voor een coherent beeld.

Het Mayfield Park heeft een enorme aantrekkingskracht op de stedelijke gebruikers. Waar voorheen sporadisch enkele pionierende festivals plaatsvonden op het industrieterrein, trekt het prijswinnende park nu het dagelijks leven aan; een effectieve startmotor voor de ontwikkelingen die nog volgen. Ook is de biodiversiteit enorm gestimuleerd door het aanplanten van 45 verschillende rassen bomen en niet te vergeten het openen van de Medlock. Een re-activatie van een vergeten stuk stad, een win-win situatie voor mens en natuur.

Streetlife
Leiden
www.streetlife.nl

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

‘Het meetbaar maken van circulariteit staat nog in de kinderschoenen’

10 mei om 13:11 uur
Furns Straatmeubilair is, als relatief jong bedrijf, sinds de oprichting in 2009 bezig om duurzaam en circulair te…
Lees verder »
descriptionArtikel

Slimme looproute helpt mensen met dementie naar Gorinchems winkelcentrum

6 apr om 18:32 uur
Hoe kun je mensen met dementie een handje helpen om zich zelfstandig in de openbare ruimte te begeven? Gorinchem…
Lees verder »
descriptionArtikel

Slimme snelheidsmeters in Den Haag geven probleemlocaties door

18 mrt om 10:37 uur

Een groen lachend gezichtje als je je aan de snelheid houdt en een rood verdrietig gezichtje als je te snel…

Lees verder »

Olifantenpaadjes op gemeentegrond

17 mrt om 11:21 uur
In steden over de hele wereld zijn olifantenpaadjes te vinden. Deze kronkelende paden, vaak gemaakt door…
Lees verder »
flash_onNieuws

Meer en betere fietsparkeerplekken in Mijdrecht

6 feb om 17:07 uur
Op verschillende plekken in het centrum van Mijdrecht zijn nieuwe fietsenstallingen geplaatst. De kans op…
Lees verder »
descriptionArtikel

Ledverlichting moet automobilist wél attenderen

31 jan om 09:36 uur
Een zebrapad en een rood stoplicht waren niet afdoende om de automobilisten op de Benoordenhoutseweg in Den Haag…
Lees verder »
flash_onNieuws

Proef met looproute voor mensen met dementie

27 jan om 13:46 uur
In september heeft de gemeente Gorinchem met GroundLevel een succesvolle proef gehouden met een looproute voor…
Lees verder »
descriptionArtikel

Kan bamboe een alternatief zijn in de openbare ruimte?

11 jan om 07:00 uur
Ja, dat kan, zegt Sil van Duijnhoven als hem de vraag wordt gesteld of bamboe in de openbare ruimte een…
Lees verder »