Biodiversiteit en industrieel verleden hand in hand in Manchester

maandag 22 mei 2023

Voor het eerst in honderd jaar tijd is een nieuw park gecreëerd in het centrum van Manchester. Mayfield Park vormt het groene hart van een nieuw megaproject, waarin op circa tien hectare verlaten industrieterrein onder andere ongeveer 1.500 woningen en een miljoen vierkante meter kantoorruimte, winkelruimte en diverse recreatievoorzieningen ontwikkeld worden. De ruim 2.5 hectare aan nieuw parklandschap brengt nieuw leven in de stad en maakt onderwijl eervolle verwijzingen naar het industriële verleden van de locatie.

Studio Egret West trad op als stedenbouwkundige, architect en landschapsarchitect voor The Mayfield Partnership. Gillespies was de uitvoerende landschapsarchitect in opdracht van aannemer PP O’Conner. Het park vormt het hart van het Mayfield project en is in het najaar van 2022 geopend, vooruitlopend op de nog te bouwen woon- en werkgebouwen. Een van de belangrijkste ingrepen in het gebied is het terugbrengen van rivier de Medlock. De rivier was de afgelopen vijftig jaar overdekt, onttrokken aan het zicht en ontoegankelijk voor dieren.

Verwijzingen naar het verleden

De Medlock is van grote waarde voor de ontwikkeling van dit gebied geweest. Door deze stroom kon hier ook industrialisatie plaatsvinden. In de achttiende eeuw vestigde Mayfield Print Works, een textieldrukkerij, zich aan dit water net buiten de stad. De Medlock speelt nu wederom een hoofdrol in het park. De paarse beplanting verwijst naar de specialisatie van de oude textielprinter, schaarse en dure paarsgekleurde stoffen werden in Mayfield bereikbaar gemaakt voor het grotere publiek. Door het hele park zijn verwijzingen naar het verleden van het terrein. Klimtorens zijn gebaseerd op funderingen van verdwenen bakstenen schoorstenen. Oude stalen balken zijn her en der neergelegd of hergebruikt in een nieuwe brug.

“Om de postindustriële esthetiek en de Mancuniaanse authenticiteit van het terrein te behouden, hebben we materialen gekozen die de details en kenmerken weerspiegelen die we oorspronkelijk op het terrein aantroffen.” – Studio Egret West

Het terrein heeft verschillende gebieden met eigen functies en sferen. Hierop zijn de toegepaste beplanting en het meubilair afgestemd. Langs de meanderende paden zijn Olympic Wave Banken toegepast, die de kromming van het pad volgen. In het speelgebied, waar de industriële sfeer met rode bakstenen het meest intens is, komen de zware Drifter Picknicksets en Drifter Banken tot hun recht. Deze extreem ruige banken zijn gemaakt met cortenstaal en flink doorleefde upcyclede balken. Op verschillende plekken langs de Medlock zijn uitkijkplekken gemaakt voorzien van extra diepe tweezijdige Solid-banken. De Solid Serif Top Seats zijn geplaatst op stenen keerwanden langs de borders en zijn voorzien van hoge rugleuningen en armsteunen voor meer zitcomfort.

Drie verschillende productfamilies

Het Streetlife meubilair komt van drie verschillende productfamilies, waardoor er diversiteit is in het kwaliteitsbeeld. De algehele terughoudende vormgeving en toepassing van eerlijke robuuste materialen van het meubilair zorgen voor een coherent beeld.

Het Mayfield Park heeft een enorme aantrekkingskracht op de stedelijke gebruikers. Waar voorheen sporadisch enkele pionierende festivals plaatsvonden op het industrieterrein, trekt het prijswinnende park nu het dagelijks leven aan; een effectieve startmotor voor de ontwikkelingen die nog volgen. Ook is de biodiversiteit enorm gestimuleerd door het aanplanten van 45 verschillende rassen bomen en niet te vergeten het openen van de Medlock. Een re-activatie van een vergeten stuk stad, een win-win situatie voor mens en natuur.

Streetlife
Leiden
www.streetlife.nl

Meer artikelen met dit thema

Het belang van straatmeubilair: verrijken en verbeteren van de leefbaarheid

29 apr om 15:01 uur

De noodzaak van een goed functionerende buitenruimte, met voldoende zitmogelijkheden, groen en veilige en…

Lees verder »

Design Pixel overkapping voor het Alrijne ziekenhuis Leiderdorp

4 apr om 10:58 uur

Op het terrein van het Alrijne ziekenhuis in Leiderdorp is een prachtige Pixel fietsenstalling voor het…

Lees verder »

Mooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden

27 mrt om 11:54 uur

De Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…

Lees verder »

Fila banken op het dak van een appartementencomplex

21 mrt om 12:34 uur

Groen vervult een belangrijke rol in de buitenruimte waarin we leven. Een groene omgeving is niet alleen mooi…

Lees verder »

Prestige project De Entree fietsenstalling

18 mrt om 17:29 uur

In het water, voor de hoofdingang van Amsterdam Centraal Station, op het deel dat tot juli 2018 dienst deed als…

Lees verder »

Veilig en droog fietsen parkeren bij station Amersfoort Schothorst

12 mrt om 11:01 uur

Bij station Amersfoort Schothorst is een nieuwe tijdelijke fietsenstalling geopend, waar fietsers hun rijwiel…

Lees verder »

Romantisch parkmeubilair voor het Vondelpark

27 feb om 11:13 uur

Het Vondelpark wordt gerenoveerd met als doel om het park te behouden als Rijksmonument en geschikt te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gemeente Hengelo kiest voor betaling via Marktstroom.nl

23 feb om 08:36 uur

Bij de herinrichting van het marktplein in het centrum van Hengelo was een optimale elektriciteitsvoorziening…

Lees verder »