Hoe zet je via een Circo Track je volgende circulaire stap?

vrijdag 28 juli 2023

Vorig jaar deed John Wermink, circulair manager bij straatmeubelproducent Falco, in Straatbeeld een oproep aan opdrachtgevers om samen toe te werken naar een circulaire economie. Hij miste bij sommige gemeenten de urgentie om het thema op te pakken. Zelf nam hij de handschoen op door onder andere deel te nemen aan een Circo Track van de gemeente Rotterdam. Hij vertelt er in dit artikel meer over.

Falco maakt al jaren duurzame producten voor de openbare ruimte en richt zich daarbij de laatste jaren steeds meer op circulariteit. “Twee jaar geleden zijn we ons daarbij gaan focussen op de milieukostenindicator, de MKI. We zijn een duurzaam bedrijf, we wilden beoordelen hoeveel energie in onze producten zat”, zegt Wermink. “Inmiddels hebben we een goed inzicht in ons energieverbruik op bedrijfs- en productniveau.” 

Die MKI zegt echter niets over je plan van aanpak van circulariteit, vindt Wermink. “Het is de som van alle milieueffecten: je berekent de milieu-impact in elke fase van de levenscyclus. Van het winnen van je grondstof, de levensduur van je materiaal, de vervanging van je materialen. Alles erop en eraan, ook de verwerking: hoe doen wij dat hier in de fabriek? Welke machines gebruiken we? Hoeveel kilowattuur vergen die? Hoeveel zonnepanelen liggen er op ons dak? Echt elke  parameter wordt zorgvuldig bekeken. Dat zegt dus iets over de schaduwprijs van de grondstofwinning van je producten.” 

Van lineair naar circulair 

Maar een lagere MKI zorgt vaak voor slechtere opties voor een plan van aanpak, zegt Wermink: “Je kunt minder staal in de wand van een overkapping stoppen, maar dat gaat ten koste van de stabiliteit en dus kom je aan de kwaliteit. Zo hebben wij met behulp van de R<THiNK-applicatie de productiemethode kanten tegen het licht gehouden ten opzichte van een lasnaad. Kanten kreeg met de laagste MKI score de voorkeur. Hierbij is, vanwege de duurzaamheid, gekozen voor een dikke staalplaat om zo de levensduur te verlengen en het meerdere levenscycli te geven.  

Het brengt hem bij de volgende circulaire stap die Falco aan het zetten is: te komen van een lineair naar een rond proces. In een lineair proces koopt een gemeente nieuw straatmeubilair en het oude vervalt dan veelal aan de aannemer, legt Wermink uit. “De gemeente heeft geen personeel, ruimte en kennis om dat zelf op te pakken, die is blij dat-ie van de spullen af is.” De aannemer kan het dan naar de stort brengen of via marktplaats in de roulatie houden. Dat laatste is op zich prima, maar een betere oplossing is dat de producten teruggaan naar de producent, is Wermink van mening.  

De keten sluiten 

Het familiebedrijf kijkt daarom nu vooral naar het sluiten van de keten: hoe kun je zelf je producten terugnemen om ze zo in circulatie te houden? Falco is ervan overtuigd dat we de wereld kunnen sparen als we steeds minder grondstoffen aanspreken en alles wat we al hebben zo lang mogelijk als product waardig kunnen houden. Falco heeft dergelijke circulaire producten al met een aparte code in het artikelenbestand opgenomen.  

Het brengt Wermink bij de Circo Track van de gemeente Rotterdam, waarin het doel is van een lineair naar een circulair proces te komen. De havenstad startte CIRCONL via BlueCity een Circo Track op voor het straatmeubilair in de stad. Rotterdam wil meer eenheid in haar straatmeubilair, zodat ze de circulariteit beter onder controle kan krijgen. “Wij proberen in die track aan te tonen dat wij daar al mee bezig zijn en een oplossing kunnen bieden. Met hun oude materiaal kunnen wij nog veel doen. Het overleg is dan: dat straatmeubilair moet niet naar de reguliere sloop, maar naar een hoogwaardig verzamelbedrijf. Die sorteert en vraagt vervolgens de leveranciers of wij daar nog wat mee willen of dat zij het zelf kunnen verhandelen. Daar maken wij in die Circo Track een pitch van.” 

Bank terug en opnieuw inzetten

In die track is de hele keten bijeen, vertelt Wermink. De gemeente als opdrachtgever, de aannemer, een sloopbedrijf en leveranciers als Falco, Streetlife en VelopA. Circo levert een coach die de deelnemers begeleidt. “Dus je zit aan tafel met een keten die elkaar niet bijt, al zitten er wel concurrenten bij: maar onderdeel van de SDG’s is respect voor elkaar. Dus niet de producten van de concurrent terugnemen of van de sokkel stoten: de klant heeft een probleem, die wil graag zijn stadsgebied bestemmen en dit is voor ons een mogelijkheid om onze materialen terug te krijgen en daar een tweede leven aan te geven. Dan kun je denken jammer dat ze ons product niet meer willen hebben, maar het is ook een kans: de vraag naar circulaire producten is groter dan het aanbod, dus we kunnen het dan elders kwijt.” 

Dat is ook de propositie van Falco. “Dat bankje willen we terug en zetten we opnieuw in. En het is daarbij een kans om de gemeentes te helpen een stap te maken naar een circulaire economie in 2030.” 

FALCO 
Vriezenveen 
0546  -55 44 44 
info@falco.nl 
falco.nl  

 

Meer artikelen met dit thema

Het belang van straatmeubilair: verrijken en verbeteren van de leefbaarheid

29 apr om 15:01 uur

De noodzaak van een goed functionerende buitenruimte, met voldoende zitmogelijkheden, groen en veilige en…

Lees verder »

Design Pixel overkapping voor het Alrijne ziekenhuis Leiderdorp

4 apr om 10:58 uur

Op het terrein van het Alrijne ziekenhuis in Leiderdorp is een prachtige Pixel fietsenstalling voor het…

Lees verder »

Mooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden

27 mrt om 11:54 uur

De Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…

Lees verder »
flash_onNieuws

Oud asfalt ter plekke omzetten in nieuw asfalt met de Asphalt Recycling Train

22 mrt om 13:37 uur

Rijkswaterstaat voert sinds kort een proef uit met de ‘Asphalt Recycling Train’ (ART). Deze machine ‘eet’ oud…

Lees verder »

Fila banken op het dak van een appartementencomplex

21 mrt om 12:34 uur

Groen vervult een belangrijke rol in de buitenruimte waarin we leven. Een groene omgeving is niet alleen mooi…

Lees verder »

Prestige project De Entree fietsenstalling

18 mrt om 17:29 uur

In het water, voor de hoofdingang van Amsterdam Centraal Station, op het deel dat tot juli 2018 dienst deed als…

Lees verder »

Veilig en droog fietsen parkeren bij station Amersfoort Schothorst

12 mrt om 11:01 uur

Bij station Amersfoort Schothorst is een nieuwe tijdelijke fietsenstalling geopend, waar fietsers hun rijwiel…

Lees verder »

Romantisch parkmeubilair voor het Vondelpark

27 feb om 11:13 uur

Het Vondelpark wordt gerenoveerd met als doel om het park te behouden als Rijksmonument en geschikt te maken…

Lees verder »