Spelen, sporten en ontmoeten aan de Roevoeterstraat in Amersfoort

woensdag 27 september 2023

De gemeente Amersfoort is druk bezig met de renovatie van diverse speelplekken. Daarbij wordt onder meer gekeken naar materiaalgebruik, de sociale veiligheid, inclusie, de mogelijkheid om te sporten (waarbij de nadruk ligt op aanbod wat er nog niet of nauwelijks is) en zoveel mogelijk hergebruik van toestellen en/of materialen.

HvR Speeltotaal en Kinderland Speeltoestellen werd gevraagd de bestaande speelplek aan de Roevoeterstraat opnieuw vorm te geven, met die voorwaarden als uitgangspunt. De op locatie aanwezige toestellen, de bestrating en delen van het hekwerk zijn om die reden in opslag gezet om op een andere (speel)plek een tweede leven te krijgen. 

Inspraak bewoners 

Tijdens een wandeling door de buurt en via inspraak konden bewoners kenbaar maken wat men van de huidige speelplek vond en wat men graag anders zou willen zien. Daaruit kwam naar voren dat er ruimte moest zijn om te sporten en te spelen, dat er interesse was voor een vorm van stadstuinieren en dat inclusie als belangrijk werd ervaren.  

Daarbij ging de voorkeur uit naar houten speeltoestellen, het liefst met een kleurtje. Er moest in ieder geval een glijbaan en een toegankelijke nestschommel komen en  gespeeld kunnen worden met zand en water. Een andere hele grote wens was een fietscrossbaan, die er uiteindelijk ook is gekomen. 

Twee ontwerpen 

Op basis van die input zijn er twee ontwerpen gemaakt waaruit de bewoners hebben kunnen kiezen. De keuze is gevallen op een variant met onder andere een groot combinatietoestel met glijbaan, een waterpomp met diverse goten en een nestschommel geplaatst in kunstgras.  

Hoewel de stadstuin ook favoriet was, is deze uitgesteld naar een latere fase. Het eindresultaat is een ruim opgezette speelplek die voor iedereen toegankelijk is en speel-, sport- en ontspanningsmogelijkheden voor iedereen op meerdere niveaus biedt en waarbij samen dingen doen een belangrijke factor is.  
 
Kinderland Speeltoestellen bezoeken op de vakbeurs Openbare Ruimte? Kom naar standnummer 3.2.60.