Sturing in bestekken cruciaal voor circulaire en CO2-impact

dinsdag 28 november 2023

Ieder jaar worden er, veelal in opdracht van en in samenwerking met gemeenten of provincies, prachtige nieuwe ontwerpen gemaakt door kundige landschapsarchitecten. De plannen worden omgezet in bestekken, waarin het veelal nog ontbreekt aan eisen omtrent circulariteit of CO2-neutrale productie. Als we met elkaar impact willen maken, zal daar verandering in moeten komen, zegt Frank Willems, directeur van GroundLevel straatmeubilair, want circulair en CO2 neutraal geproduceerd straatmeubilair is al langer beschikbaar.  

“De laatste jaren zijn de beschikbare producten ook veel mooier geworden. Ook de prijs en ‘total cost of ownership’ zijn zeer interessant gebleken. De mogelijkheden verdienen dus meer aandacht van gemeenten en landschapsarchitecten”, vindt Willems. 

Design op hoog niveau 

 De stad Barcelona schreef in 2016 een tender uit voor het ontwerpen en leveren van breed in te zetten banken in de stad. Benito Urban gaf architect Euginie Quitllet (werkte onder andere samen met Philippe Starck) de opdracht het ontwerp te verzorgen. Het werd de Citizen Bank, bestaande uit een combinatie van gietijzer en hardhout. De bank bleef niet onopgemerkt en werd Delta Finalist ADI Awards en won in 2018 de German Design Award. 

 Benito Urban, tegenwoordig ISO14001 gecertificeerd, besluit vanaf 2017 volop te investeren en innoveren, met als resultaat eigen ontwikkeling en productie van circulair straatmeubilair. De eis was vooraf duidelijk: 100% circulair. Het leidde tot een compleet RebNew programma, waaruit GroundLevel de Citizen Eco bank meebracht naar het Circulaire Openbare Ruimte Congres in Rotterdam, afgelopen juni. 

“De Citizen Eco bank is dus gebaseerd op het award winning design van Quitllet. Dat betekent een perfecte zit, prettige rug- en armleuningen, maar dan 100% circulair. De bank wordt dus gemaakt van ingezameld plastic afval, dat na de gebruikscyclus ook weer 100% gerecycled kan worden”, legt Willems uit. 

Prachtig plaatje 

“De innovatiedrift heeft ook qua looks geleid tot een prachtig plaatje: bruine kunststof planken met houtstructuur en de zijpanden hebben qua kleurstelling veel weg van de looks van de roestkleur van CorTen staal. De planken zijn licht bollend in de breedte zodat ze extra snel droog worden na een bui. Maar liefst 58 kilo afval wordt opnieuw gebruikt als er een Citizen Eco bank wordt geproduceerd! Het goede nieuws: deze bank is ook weer 100% recyclebaar. We durven wel te stellen: er is nu voor het eerst een award winning bank uit gerecycled kunststof beschikbaar voor de Nederlandse markt.” 

Willems vervolgt: “Plaatsing is eenvoudig, de vier poten staan stevig op het maaiveld en zijn voorzien van M10 binnendraad, waarin draadeinden geplaatst kunnen worden waarmee de poten eenvoudig met een chemisch anker direct op beton of asfalt worden vastgezet. Ook op (zand)grond  is de bank met grondankers van 50cm lang eenvoudig te plaatsen.” 

“Als je kijkt naar de productie van de kunststof planken, valt er een belangrijk onderscheidend element te bespeuren. Vaak wordt tijdens de productie van kunststof planken het materiaal om een stalen profiel aangebracht. Dat maakt scheiden later zeer lastig of zelfs onmogelijk.” 

De kunststof planken voor de Citizen Eco bank worden voorzien van een uitgefreesde kamer waarin onzichtbaar een demontabel stalen profiel is aangebracht. “Op die manier wordt de benodigde stijfheid, maar ook 100% circulariteit gewaarborgd. De Citizen Eco Bank maakt deel uit van Benito Urban’s RebNew programma, die een erkenning van het prestigieuze Duitse “Der Blaue Engel” en het Ecolabel Blue Angel op zak heeft.” 

Het complete RebNew programma van hoogwaardig design straatmeubilair bestaat uit banken, stoelen, picknicksets, plantenbakken, afvalbakken en een mooie unieke vervanger van gietijzeren en stalen boomroosters. 

Willems noemt als voordelen van deze producten: 

  • Lage onderhoudskosten 

  • Zeer goede prijs/kwaliteit verhouding 

  • Lange levensduur 

  • Bestendig tegen vocht, olie, zuur, zeewater en droogt supersnel op 

  • Beschadigingen eenvoudig te repareren 

  • Graffiti eenvoudig te verwijderen met alle bekende middelen 

  • Circulair, dus voorkomt dat afvalplastic in de verbrandingsoven terecht komt 

Gemeente Rheden loopt voorop 

Al in 2020 plaatste de Gemeente Rheden de eerste Ecosense en Citizen Eco Banken. De reacties waren zeer positief. Het leidde daarom al snel tot vervolgprojecten. In 2023 transformeerde de gemeente Rheden een voormalig hotel tot tijdelijke opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. Om de buitenruimte in te richten tot een prettige ruimte waar ontmoeting gefaciliteerd wordt, koos de gemeente voor de KUK picknicksets uit het RebNew programma en wederom de Citizen Eco banken.   

“Doorslaggevend voor de keuze was het interessante prijsniveau, de onderhoudsvriendelijkheid en eenvoudige herplaatsbaarheid in verband met het tijdelijk karakter van de locatie.” 

GroundLevel ontving uit handen van gedeputeerde Gelderland Michiel Scheffer, tijdens een circulaire estafette, een certificaat voor de duurzaamheidsinspanning binnen haar bedrijfsvoering en productportfolio. 

GroundLevel ontwerpt en produceert een eigen collectie straatmeubilair & custom-made items (desgewenst met gerecycled FSC gecertificeerd hout) en is sinds 2009 distributeur van Euroform-W (CO2 neutrale productie) en sinds 2017 distributeur van Benito Urban (o.a. Circulair RebNew programma). Voor meer informatie: www.groundlevel.nl 

Groundlevel 
Spankeren 
0313-843 743 
info@groundlevel.nl 
groundlevel.nl 

Meer artikelen met dit thema

Design Pixel overkapping voor het Alrijne ziekenhuis Leiderdorp

4 apr om 10:58 uur

Op het terrein van het Alrijne ziekenhuis in Leiderdorp is een prachtige Pixel fietsenstalling voor het…

Lees verder »

Mooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden

27 mrt om 11:54 uur

De Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…

Lees verder »
flash_onNieuws

Oud asfalt ter plekke omzetten in nieuw asfalt met de Asphalt Recycling Train

22 mrt om 13:37 uur

Rijkswaterstaat voert sinds kort een proef uit met de ‘Asphalt Recycling Train’ (ART). Deze machine ‘eet’ oud…

Lees verder »

Fila banken op het dak van een appartementencomplex

21 mrt om 12:34 uur

Groen vervult een belangrijke rol in de buitenruimte waarin we leven. Een groene omgeving is niet alleen mooi…

Lees verder »

Prestige project De Entree fietsenstalling

18 mrt om 17:29 uur

In het water, voor de hoofdingang van Amsterdam Centraal Station, op het deel dat tot juli 2018 dienst deed als…

Lees verder »

Veilig en droog fietsen parkeren bij station Amersfoort Schothorst

12 mrt om 11:01 uur

Bij station Amersfoort Schothorst is een nieuwe tijdelijke fietsenstalling geopend, waar fietsers hun rijwiel…

Lees verder »

Romantisch parkmeubilair voor het Vondelpark

27 feb om 11:13 uur

Het Vondelpark wordt gerenoveerd met als doel om het park te behouden als Rijksmonument en geschikt te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gemeente Hengelo kiest voor betaling via Marktstroom.nl

23 feb om 08:36 uur

Bij de herinrichting van het marktplein in het centrum van Hengelo was een optimale elektriciteitsvoorziening…

Lees verder »