Artikel

Esdoorns bieden de meeste bescherming tegen UV-straling

Uit onderzoek blijkt dat een bepaalde soort van esdoorns de beste bescherming bieden tegen de schade van UV-straling. Het gaat om de acer platanoides, op de voet gevolgd door de eik en beuk.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de University of Toronto. Het verslag staat gepubliceerd in Urban Forestry & Urban Greening, bereikbaar via Science Direct. Volgens de onderzoekers kunnen bomen een wezenlijke bescherming bieden tegen UV-straling van de zon, al waarschuwen ze dat dit niet voor elke soort geldt. Zo biedt de esdoor acer platanoides veel bescherming, terwijl de acer rubrum, ook een esdoorn, bijna geen bescherming gaf.

Er zijn 64 exemplaren van 16 verschillende boomsoorten getest gedurende twee zomers. Het gaat om soorten die veelvoorkomend zijn op schoolpleinen en parken in Toronto. Voor het onderzoek werd de UV-straling die schadelijk kan zijn voor de huid gemeten boven en onder het bladerdak van de verschillende soorten bomen. Het verschil daartussen toont de bescherming die de boom biedt. “We weten dat bomen essentieel zijn voor het verwijderen van luchtvervuiling, het reduceren van overtollig hemelwater en voor veel andere ecosysteemdiensten in de stad”, aldus Sivajanani Sivarajah, een van de onderzoekers. “De gezondheidsvoordelen zijn echter niet makkelijk te kwantificeren. We zouden bomen moeten gaan zien als infrastructuur voor de gezondheidszorg.”

Boomkeuze en klimaatverandering

Hoewel dit niet het eerste onderzoek was naar de bescherming die bomen bieden tegen UV-straling, is het wel de eerste van zijn soort in het noordelijk halfrond. De andere onderzoeken vonden plaats in Australië en Nieuw-Zeeland, zo geeft Sivarajah aan. Het belang om ook in het noordelijk halfrond te meten, heeft volgens haar te maken met de aanhoudende klimaatveranderingen.

“We moeten voorbereid zijn op deze globale klimaatverandering en nadenken over hoe we onze steden gezond en leefbaar houden”, aldus de onderzoeker. “We verbaasden ons dat dit fenomeen niet eerder is onderzocht, dus we wilden deze boomeigenschappen aantonen zodat een overwogen keuze gemaakt kan worden voor het beschermen tegen UV-straling.” Bescherming voor deze straling is belangrijk in stedelijk gebied, zo geven de onderzoekers aan, omdat UV-straling op gebouwen en verharde ondergronden reflecteert.

Volgens de onderzoekers moet bij de keuze van binnenstedelijke bomen vooral geselecteerd worden op deze bescherming tegen UV-bestraling. “Wat mij betreft is de gezondheid van mensen belangrijker dan het mooi maken van onze steden, maar als we het goed plannen, kan dat allebei”, aldus Sivarajah.

 

Deel dit artikel