Artikel

Inspecties speeltoestellen sneller en beter

In het hele land wordt gewerkt aan de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT), een gedetailleerde digitale kaart van Nederland. In Geldrop-Mierlo maken ze de slag naar professioneel beheer en data op orde.

“Dat doen we onder meer door de afdeling geo-informatie te koppelen aan het beheer van de openbare ruimte”, vertelt Michel van de Spijker, adviseur GeoICT. “We maken de overgang van losse beheersystemen naar één integraal systeem dat gekoppeld wordt aan de BGT. In ons geval werken we met de software van DataQuint.” Als onderdeel van dit project wordt gewerkt aan een ultiem proces en daarbij behorend paspoort voor het onderdeel speeltoestellen.

Veel vrijheid

In dit softwaresysteem heeft elk object in de openbare ruimte een eigen paspoort, of het nu gaat om verharding, groen of speeltoestellen. “We hebben veel vrijheid binnen de software om het paspoort in te richten en aan te laten sluiten bij onze beheerprocessen.” Om uit te vinden hoe het paspoort van speeltoestellen er precies uit moest komen te zien, ging beheerder Robin Schatsbergen van de gemeente om tafel met DataQuint en de inspecteurs van ABOS, het bedrijf waar de gemeente het beheer van speeltoestellen heeft neergelegd.

Live meekijken

“Het voordeel van dit systeem is dat onze beheerders als het ware live kunnen meekijken met de inspecteur”, vindt Van de Spijker. “Op het moment dat de inspecteur invoert dat een speeltoestel gerepareerd dient te worden, zien we dat meteen en kunnen we gelijk actie ondernemen.” Het systeem zorgt er ook voor dat de inspectie sneller is afgerond dan vroeger, dat de kwaliteit van de data verbeterd wordt en de inspecteur in het veld zijn werk beter kan doen. 


Bedrijfsleider Dick van Rooij van ABOS was dusdanig enthousiast over dit paspoort dat het bedrijf het product, wellicht met wat kleine klantspecifieke aanpassingen, wil uitrollen voor een aantal andere gemeenten. Momenteel worden in elke gemeente weer andere data geregistreerd. Wij vinden dat dit paspoort de juiste eigenschappen heeft en hopen het verder te kunnen uitrollen.Van de Spijker: “Als collega’s van andere gemeenten meer informatie willen dan kunnen ze bij ons terecht.” 

Dit artikel komt uit Straatbeeld 04/2018. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek

 

Deel dit artikel