Artikel

Nieuwe combimast voor stations

ProRail test op station Hardinxveld-Giessendam een nieuwe lichtmast waarin omroep, cameratoezicht, klok, bewegwijzering, sensoren én wifi-ontvangers in één mast zijn gecombineerd.

Op de perrons zijn niet alleen masten voor verlichting, maar ook voor omroep, cameratoezicht, klokken, bewegwijzering, sensoren en wifi-ontvangers nodig. Als je al deze apparatuur op één mast monteert, lijkt het wel een totempaal. Een losse mast voor elke functie is niet wenselijk, omdat ProRail juist minder obstakels op het perron wil hebben. Daarom is een nieuwe lichtmast ontwikkeld die alle functies combineert.  

Toegankelijk en eenvoudig in beheer 

Het afgelopen jaar werden principes en componenten beproefd aan de hand van een mock-up, een proefopstelling op de binnenplaats van de Inktpot, het kantoor van ProRail in Utrecht. Ook werden de speakers op laboratoriumniveau onder de loep genomen. Alle bevindingen vormden de basis voor een nieuw integraal ontwerp, dat door ipv Delft in opdracht van ProRail Beleid en Ontwikkeling en het programma Toegankelijkheid onder begeleiding van Bureau Spoor­bouwmeester gemaakt werd. 


Modernista
leverde de Lined-armatuur van fabrikant Setga. “Wij hadden precies de goede armatuur”, vertelt Mieke Slingerland van Modernista. De maatvoering is iets aangepast, maar dat was voor ons geen enkel probleem.” De aanpassing werd gedaan door ipvDelft, zodat de armatuurgoed op de mast past. De armatuur veroorzaakt nauwelijks verblinding en past goed binnen de uitstraling die ProRail wenst. 

Een 'totempaal' op station Zuidhorn 

In de mast zijn alle nieuwe duurzame technieken voor ledverlichting en geluid gecombineerd. Door licht en geluid slim te dimmen en te schakelen kunnen worden de licht- en geluidhinder voor de omgeving nog verder teruggebracht. De slimme lichtmast is gemaakt van hergebruikt staal dat volledig te recyclen is. Alle technische elementen zijn makkelijk te demonteren, waardoor ze prima zijn te vervangen en te scheiden. 


De mast voegt zich in kleur en vormtaal in een ‘familie van ontwerpen’ van –al geactualiseerde- inrichtingselementen op het perron, zoals de nieuwe perronoutillage en reisinformatiemiddelen. Zo vormt het een overtuigend geheel.
 

Deel dit artikel