Artikel

De openbare ruimte van vandaag, maar ook voor morgen

Circulaire economie is al jarenlang onderdeel van de werkwijze van Grijsen. Al sinds het eerste ontwerp zijn alle producten volledig modulair opgebouwd. Dit blijkt nu een mooie basis te zijn voor een circulaire aanpak.

Het is voor Grijsen van belang dat ook de volgende generaties nog van de openbare ruimte kunnen genieten. Het bedrijf merkt dat circulaire economie ook in de markt van straatmeubilair steeds meer begint te leven. Echter blijft het vaak bij mooie verhalen in plaats van praktische toepassingen. Grijsen pakt dit anders aan. Severin Vrogten, werkzaam op de marketingafdeling van Grijsen: “Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuwe toepassingen om een bijdrage te kunnen leveren aan een circulaire leefomgeving, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van onze producten. Het meervoudig waarde creëren en behouden is hierin leidend.”

Insectenhotel van resthout

Een mooi voorbeeld van de circulaire gedachte is het insectenhotel van Grijsen. Sinds een aantal jaren wordt het resthout dat overblijft uit de productie van houten straatmeubilair verzameld en gebruikt als invulling van insectenhotels. Het gaat al lange tijd niet zo goed met insecten, terwijl ze erg nuttig zijn voor mens en milieu. Ze hebben zelfs een niet te onderschatten functie als het gaat om natuurlijk evenwicht en biodiversiteit. Het insectenhotel kan worden ingezet om de afname van de insectenpopulatie tegen te gaan.


Insectenhotel gemaakt van resthout 

Refurbished afvalbak

Naast de insectenhotels heeft Grijsen ook een duidelijke visie over haar afvalbakken. Vrogten: “Wij zijn overtuigd van de kwaliteit van onze afvalbakken. Wij zien tegenwoordig nog te vaak dat afvalbakken ten onrechte worden afgeschreven en bij het oud ijzer belanden.” Met behulp van de retourservice kunnen gemeenten hun Grijsen afvalbak terugsturen naar Grijsen. “Na een grondige schoonmaak, inspectie en opknapbeurt wordt de levensduur van de afvalbak minimaal verdubbeld”, aldus Vrogten. Met deze service wil Grijsen de controle op de keten vergroten. Grijsen neemt nu al afvalbakken terug die opnieuw worden aangeboden bij sportverenigingen en andere instanties. Wanneer een afvalbak echt is afgeschreven geeft Grijsen de onderdelen van het product een nieuwe functie zoals een statafel, een bank of een plantenbak.

Samenwerking met Staatsbosbeheer

Voor de bankenserie Pure werkt Grijsen al jaren samen met Staatsbosbeheer. Staatsbosbeheer beschikt over verschillende soorten inlands hout, waaronder Douglas hout. Het Douglas hout ondergaat een speciale behandeling waarbij het wordt geïmpregneerd met een milieuvriendelijk middel vrij van arseen en chroom. Het behandelde Douglas is een uitstekend alternatief voor tropisch hardhout, zonder de intensieve transportbewegingen vanuit landen aan de andere kant van de wereld. De Pure serie is door NL Greenlabel beoordeeld met het A-label. Deze hoogst toegekende waardering kwam tot stand na een beoordeling van de totale levenscyclus van het product.

Grijsen park & straatdesign
Winterswijk
0543 - 51 69 50
www.grijsen.nl

Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 1 / 2021, thema circulariteit. Download hier het magazine. Wil je meer weten over het circulair inrichten van de openbare ruimte, meld je dan gratis aan voor de Verbindingsdag Circulaire Openbare Ruimte op 30 maart. 

Deel dit artikel