Artikel

Organische banken voor NS-station Driebergen-Zeist

Station Driebergen-Zeist heeft een ware metamorfose ondergaan. Zo is het aantal sporen uitgebreid van drie naar vier. Ook is er een nieuw plein onder de sporen door gecreëerd. CM3 custom-made heeft in opdracht van BAM-ProRail het zitmeubilair voor dit plein gerealiseerd.

Het NS-station is de afgelopen drie jaar grondig verbouwd. Intercity’s gebruiken nu de buitenste sporen, zodat deze treinen niet meer langs de wachtende reizigers op het perron razen. In het midden is één breed perron gerecreëerd, waar alleen de sprinters stoppen; de intercity’s halen de stoptreinen in op de nieuwe spoorbaan. Hierdoor zijn haastige reizigers die over de spoorlijn rennen om hun trein te halen verleden tijd. 

Stationslandgoed

Het stationsgebied vormt een belangrijke entree tot het Nationaal park Utrechtse Heuvelrug en van ‘De Stichtse Lustwarande’. Dit zie je terug in het architectonisch ontwerp: er is sprake van een ‘stationslandgoed’. Zo zijn de banken onder meer uitgevoerd in een organische vorm. “Door het gebruik van natuurlijke materialen gaat het meubilair goed op in de groene omgeving”, aldus Ruud van Eggelen van CM3 custom-made, die verantwoordelijk was voor de engineering en levering van het zitmeubilair.

Duurzame materialen

Het vernieuwde station is zoveel mogelijk energieneutraal gemaakt, onder meer door de kappen van de perrons te voorzien van zonnepanelen. Voor het zitmeubilair is gekozen voor een mix aan duurzame materialen. Van Eggelen licht toe: “De zeven zitbanken van totaal 67 meter zijn uitgevoerd in het warme, duurzame Cumaru hardhout. In combinatie met het ruwsteense onderstel en het beton levert het een fraai en hoogwaardig eindproduct op.”

Vervolgproject

De samenwerking tussen CM3 custom-made en BAM-ProRail heeft inmiddels een vervolg gekregen. Zo heeft het ontwerp- en engineeringsbureau een stoel ontworpen, die in beton kan worden geprint. Dit zitmeubilair wordt toegepast in een project van BAM-ProRail in Engeland.

CM3 custom-made
’s-Hertogenbosch
073 - 785 21 05
https://cm3-custommade.nl/

Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 1 / 2021, thema circulariteit. Download hier het magazine

Deel dit artikel