Artikel

Circulaire verlichting voor duurzaam industrieterrein

In opdracht van de gemeente Waddinxveen heeft Unsal Infratechniek het industrieterrein Coenecoop voorzien van nieuwe lichtmasten en armaturen. Aan de nieuwe verlichting ligt een plan van Spectrum Advies & Design ten grondslag waarin energiereductie en circulariteit een belangrijke rol hebben gespeeld.

Voor de lichtmasten hebben de gemeente en de installateur gebruik gemaakt van het Hydro - Pole Products Take Back Systeem. Bij een vervangingsproject neemt Hydro de oude aluminium lichtmasten in zijn geheel retour (dus inclusief armaturen, bekabeling, etc.), waarna alle onderdelen gestript worden en volledig teruggebracht in de technische kringloop.

Geschikt voor hergebruik 

Op de nieuwe Hydro masten zijn de Essenze armaturen van de Spaanse fabrikant Setga geplaatst. Deze armaturen worden gemaakt van geëxtrudeerd en geanodiseerd aluminium. Het geëxtrudeerde aluminum kent een zeer hoge corrosiebestendigheid en wordt ongecoat toegepast. Dit maakt het uitstekend geschikt voor re-use doelstellingen. Om het hergebruik te borgen neemt Setga de armaturen bij einde levensduur graag retour.

Cradle to Cradle

Een circulair product begint op de tekentafel. Zowel de Cradle to Cradle gecertificeerde lichtmasten van Hydro als de armaturen van Setga zijn ontworpen aan de hand van de Cradle to Cradle-uitgangspunten. Zo zijn alle componenten van het armatuur middels schroeven los te halen en zijn alle onderdelen van de lichtmast zodanig ontwikkeld dat ze eenvoudig te demonteren zijn. 

Dit artikel verschijnt in Straatbeeld 2, thema ontwerp & inrichting. Het magazine verschijnt 1 mei en de digitale versie kan iedereen gratis downloaden.

Deel dit artikel